Srđan Savić: Sačuvati temelje, a "otvoriti" festival 1Foto: Z. M.

Došlo je vreme internacionalizacije Filmskih susreta.

Naš cilj jeste da sačuvamo temelje festivala, koji ima jedinstven koncept jer vrednuje glumačka ostvarenja, ali i da uvažimo sve veći broj koprodukcija, kao i činjenicu da nam jezik nije barijera. Hoćemo da zaštitimo srpski film i glumište, ali nam realnost nalaže da, uz umetnički učinak naših glumaca, sagledamo i dostignuća njihovih kolega iz regiona – kaže Srđan Savić, direktor Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu i “Niškog kulturnog centra”.

Savić precizira da je Savet Filmskih susreta već inicirao dodelu nagrada “Car Konstantin” i “Carica Teodora” za najboljeg stranog glumca i glumicu, što bi bila dodatna atraktivnost ovog festivala. Gradsko veće i Skupština grada trebalo bi da omoguće izmenu Pravilnika Filmskih susreta, te nije realno da se te nagrade dodele ove godine. Pravilnik festivala sada predviđa da u zvaničnom programu mogu biti prikazani filmovi srpske produkcije, koprodukcije u kojima je Srbija većinski ili manjinski partner i strane produkcije u kojima srpski glumci imaju reprezentativne uloge, ali da zvanične nagrade mogu dobiti isključivo domaći glumci.

– Zahvaljujući i regionalnim koprodukcijama, ove godine je selekcija veoma dobra, odnosno program je više nego zadovoljavajući. U zvaničnom programu publika će moći da vidi četiri premijere (“Južni vetar”, “Meso”, “Granice kiše” i “Zlogonje”), od kojih je premijera “Južnog vetra” svetska, dok su ostala tri filma imala festivalsku premijeru, ali ne i bioskopsku eksploataciju. Ukoliko računamo i gostujuće filmove – pilot epizodu televizijske serije “Koreni”, dokumentarni film “Život je mjuzikl” o glumcu Desimiru Stanojeviću i dokumetarno-igrani film “Neprilagođeni filmski grof”, posvećen crnogorskom i srpskom filmskom autoru Miloradu Milu Đukanoviću, premijera je ukupno sedam. Toliki broj premijera odavno se nije dogodio na festivalu – kaže Savić.

On dodaje da je i prateći program bogatiji nego ranije. Tako će, kaže, u bioskopima “Sinepleks” i “Vilin grad” publika moći da pogleda “Kino region”, u okviru kojeg će biti prikazani artistički filmovi u srpskoj produkciji ili filmovi iz regiona u kojima nema srpskih glumaca. U “Vilnom gradu” biće prikazan i dokumentarni film o Svetlani Bojković. Interesovanje će, svakako, izazvati okrugli sto posvećen prerano preminulom Nebojši Glogovcu, o kojem će govoriti kritičari i teoretičari, ali i glumci, reditelji i scenaristi sa kojima je radio.

U okviru pratećeg programa biće prikazan film “Marš na Drinu”, čime će se simbolično obeležiti 100. godišnjica kraja “Prvog svetskog rata”. Publika će sedeti u amfiteatru na “Nišavskom keju”, a “Marš…” će se prikazivati na platnu koje će biti postavljeno sa druge strane reke. U “Oficirskom domu” biće upriličene promocije filmske literature, među kojima i biografije Velimira Bate Živojinovića, autora Božidara Zečevića, koju je neposredno pred početak festival izdao “Niški kulturni centar”. Zainteresovani će moći da pogledaju i dve fotografske izložbe Jovana Šurdilovića – jednu koja svedoči o prošlogodišnjem festivalu, a drugu posvećenu Ljubiši Samardžiću.

Sagovornik “Danasa” kaže da će ovako bogat festivalski program “pokriti” budžet od 22,4 miliona dinara, uz nadu da će on ipak preći 23 miliona. Pokrovitelji festivala su Grad Niš, koji je izdvojio 18 miliona dinara, i Ministarstvo kulture, koje je opredelilo 3,2 miliona. Festival ove godine nema generalnog sponzora, ali je obezbedio veći broj manjih sponzora.

– Ministarstvo kulture je, osim 3,2 miliona dinara, izdvojilo još 900 hiljada dinara za “Udruženje filmskih glumaca Srbije”, koje je suosnivač festivala. Bilo bi besmisleno da smo nezadovoljni tim iznosom, jer je od 15 projekata sa kojima je “NKC” konkurisao kod Ministarstva “prošlo” sedam. Dakle, Ministarstvo ne sufinansira samo Filmske susrete, već i druge manifestacije koje “NKC” organizuje. Naravno, smatramo da su Filmski susreti zaslužili više novca, imajući u vidu da je reč o najstarijem domaćem festivalu, koji ima jedinstveni koncept – posvećen je glumcima, zavidan dignitet, veliki broj učesnika, veliku i vernu publiku, veliko interesovanje javnosti… Nadamo se da ćemo biti bolje sagledani naredne godine – kaže Savić.

Prema njegovoj oceni, renome festivala potvrđuje i činjenica da mu producenti besplatno ustupaju filmove za prikazivanje, čak i kada njihov pokrovitelj nije Republika. Po “Zakonu o kinematografiji”, inače, obavezu da film ustupe za besplatnu projekciju imaju samo filmovi čiji je pokrovitelj Republika. Festivalski ugled trebalo bi da verifikuje i broj glumaca koji će se pokloniti publici. Organizatori očekuju da će od oko 120 glumaca koji igraju u filmovima koji će biti prikazani na festivalu doći bar njih 80. Među njima će, svakako, biti i glumaca iz regiona.

– Postoji uverenje da glumci treba da budu u svakom trenutku dostupni za dolazak na naš ili druge festivale. Ali, nije tako. Nije ovo vreme kada su na Filmske susrete dolazili Elizabet Tejlor i Ričard Barton. Ranije su se filmovi na ex-yu prostoru “tempirali” prema dva festivala – onom u Puli i ovom u Nišu, a glumci su planirali svoje dolaske na te festivale. Danas stvari funkcionišu drugačije, a glumci između ostalog više nisu situirani kao u to vreme. Oni rade “na sve strane” – i u zemlji i u inostranstvu, snimaju i leti, idu i na druge festivale – kaže Savić.

On dodaje da će publici biti na raspolaganju hiljadu kompleta karata, dok će oko 1.400 kompleta biti namenjeno protokolu, sponzorima i medijima. Besplatne komplete dobiće i pojedine kategorije građana, među kojima su najbolji studenti i učenici, dobitnici značajnih gradskih nagrada, davaoci krvi, osobe sa invaliditetom…

Direktor festivala tvrdi da će ove godine projekcije filmova biti “besprekorne” i “možda najbolje u regionu”. Kvalitet slike je vrhunski, a ton je blizu savršenstva, kaže. I ambijent u “Tvrđavi” je bolji nego prethodnih godina. Prošle godine na “Letnjoj pozornici” je rekonstruisan amfiteatar – stolice i garderoba, a ove godine i bina i toaleti. Neće faliti ni “prigodnog” glamura.

– Imaćemo crveni tepih od “Gradske kuće” do “Letnje pozornice”. Prve večeri festivala u “Gradskoj kući” biće priređen prijem za goste, a potom će oni u defileu preći most, ući u “Tvrđavu” i stići do “Letnje pozornice”. Biće to možda najduži crveni tepih na festivalima u regionu – kaže.

Savić dodaje da će svečano otvaranje obeležiti tradicionalni vatromet, dodela nagrade “Pavle Vuisić”, koja je ove godine pripala Radošu Bajić, segment “In memoriam” posvećen preminulim glumcima u periodu između dva festivala, pre svega Glogovcu i Samardžiću. Ključni momenat biće, svakako, simbolična predaja ključeva grada predsednici žirija, koja će otvoriti festival. Na zatvaranju će nastupiti ansambl “Ođila”. Otvaranje će prenositi regionalna televizija “Belle amie”, a zatvaranje “RTS”, koja će to učiniti direktno ili odloženo.

Komplet karata za filmofile

Komplet karata košta 2.000 dinara, a karta za jedno veče, koja će moći da se kupi kad počne festival – 400 dinara. Komplet karata namenjen je filmofilima i gledaocima koji žele da vide sve najznačajnije filmove, te tako steknu uvid u srpski film u poslednjih godinu dana. U Nišu to mogu da učine na najbolji mogući način, pošto naš festival ima više premijera nego drugi festivali. Oni, čak, mogu da steknu i sve bolji uvid u filmove iz regiona – kaže Savić.

Ideje za uvećanje budžeta

Trudićemo se da sledeće godine festivalski budžet bude veći i imamo razne ideje “na tu temu”. Ukoliko nam se “dogodi” internacionalizacija, za nagrade za strane glumce biće neophodan novčani deo. Planiramo i dodatno proširenje pratećeg programa. Imamo ideju da se u gradovima koji su sedišta okolnih okruga prikaže poneki film sa Filmskih susreta, što, svakako, treba dogovoriti sa tim lokalnim samoupravama, kao i sa producentima – kaže direktor Filmskih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari