Srećan rođendan, Maestro CORAX ! 1Foto: Stanislav Milojković

Zoran Đukanović, istoričar umetnosti, esejista i jedan od najznačajnijih jugoslovenskih stripologa, povodom 90. rođendana Predraga Koraksiću Coraxa, koga smo zamolili da kaže nešto o značaju njegovih karikatura glede sprske stvarnosti i da to, ako može, bude do 250 reči, poslao nam je na vreme svoje reči uz naslov “Skoro 250 reči za 1,5 sat o Coraxu”. Zoranove reči iz Amsterdama, gde od devedesetih živi i radi prenosimo u celini. Da ne kvarimo…

“Bez dragog, mudrog, urnebesno inteligentnog majstora političke ironije Coraxa, poslednje tri decenije istorijske stvarnosti Srbije ne bi bile ono što jesu. Predrag Koraksić je realnost darežljivo ogolio do tragikomedije. Razlika, međutim, između ironije i cinizma je razlika kao između uzdaha i podrigivanja, govorio je Hugo Prat. Corax uopšte nije cinik nego humanista koji ospoljava cinizam drugih, bedu i banalnost sveta koji proizvode majstori regresije. Jel’ ono bolja domaća reč za regresiju sunovrat? ‘Predrag Koraksić je najgori karikaturista na svetu. Kada gledam njegove crteže, dođe mi da više ne budem levičar’, s pravom je zacvilila poetesa kvazisociološkog, srednjoškolskog kiča Mirjana Marković, žena s krvavim rukama i cvetom u kosi. Dva genija potpuno različite crtačke stilizacije, Predrag Koraksić i Dušan Petričić su kreativni dar ‘nebesa’ jednoj nesrećnoj, posramljujućoj epohi vladavine ološa. Čudno je to kako je crtački potez rukom u stanju bez reči da zaranja u istoriju. Pesnik Čarls Simić je tvrdio da Corax pruža prodorni uvid u samoubilačku nacionalnu politiku i druge izabrane gluposti života u Srbiji. Sada, u vreme kada je slobodnih, nezavisnih medija znatno manje nego nego što ih je bilo za Slobodana Miloševića (seća li se još uvek neko tog ratnog zločinca?), Corax je svetlo koje sumrak pretvara u dan. Složene reči dekonstrukcija, demistifikacija, demitologizacija, on je svojim perom učinio dostupnim građaninu, čitaocu kome je razmagljivanje neophodno da bi očuvao mentalno zdravlje i tragove vedrine. Hvala, Predraže, i srećan rođendan!”

I nad Pjerom Križanićem ima Pjer

Da ne kvarimo isto ćemo učiniti i sa čestitkom našeg svetski proslavljenog ilustratora, strip autora i karikaturiste Gradimira Smuđe. Čije su reči dolepršale iz Toskane.

„I nad Pjerom Križanićem ima Pjer, a potpisuje se CORAX.
U pet  slova sažeta je cela istorija moderne srpske političke karikature!

C kao Koraksić,
O kao osmeh,
R kao revolt protiv političkog nasilja i kriminala.
A kao mudri Arhimed sa belom bradom međ’ svetskim karikaturistima.
X kao nacrtan znak preko lica svih tirana koje je Maestro Corax poslao u kantu za đubre istorije.

Srećan rođendan, Maestro CORAX!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari