Srpski dokumentarni film dobio Međunarodnu njujoršku filmsku nagradu u kategoriji sportskog filma 1Foto: EPA-EFFE

Dokumentarni film srpske rediteljke Aleksandre Švonja pod nazivom „Dnevnik teniserke: Aleksandra Krunić“ nagrađen je na takmičenju za Međunarodne njujorške filmske nagrade u kategoriji sportskog filma, saopštila je danas produkcijska kuća tog filma Cassica Nova.

To je prvi put da neki srpski film u sportskoj kategoriji osvaja nagradu na tom prestižnom takmičenju, na kom učestvuje veliki broj filmova iz celog sveta.

Takmičenje u Njujorku predstavlja početak festivalske turneje za film Aleksandre Švonje, a za sada se zna da će u novembru u glavnoj selekciji učestvovati i na 42. izdanju čuvenog festivala sportskog filma „Paladino d’Oro“ u Palermu.

„Izuzetno sam ponosna i srećna što smo već na početku festivalske turneje došli do ovako važnog priznanja“, rekla je Švonja i dodala da je velika čast i potvrda da je sa svojim timom i teniserkom Aleksandrom Krunić uradila pravu stvar.

Film su, kako kaže, u više od 12 zemalja sveta snimali od decembra 2018. pa sve do septembra 2020. godine, a osim pandemije, imali su i niz drugih prepreka.

Dokumentarni film „Dnevnik teniserke: Aleksandra Krunić“ prati Aleksandru tokom jedne od najizazovnijih sezona u njenoj karijeri.

Kroz film se saznaje šta je tenis „iza scene“ i kako izgleda život profesionalne sportistkinje, kao i šta je sve potrebno da bi se došlo do vrha i tu ostalo.

U filmu se, osim Aleksandre, pojavljuju i druge poznate teniserke poput Lesije Curenko, Katerine Bondarenko, Darije Savil, ali i teniski treneri poput poznate Eliz Tamaela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari