Srpski PEN centar povodom zahteva da se roman "Dorotej" ukloni iz školske lektire 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND - Vesna Andrić

Zaprepašćeni smo vestima da je Sindikat zaposlenih policije zatražio od gimnazija i srednjih škola u Srbiji da se roman Dorotej, čiji je autor ugledni pisac Dobrilo Nenadić (1940-2019), ukloni iz školske lektire, saopštio je juče Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Udruženje ovaj zahtev osuđuju i smatraju ga neprihvatljivom slikom javnog govora. .

„Osuđujemo zahtev Sindikata zaposlenih policije prepoznajući u njemu elemente cenzure i zabrane koji moraju biti odbačeni u našem društvu. Takav zahtev proistekao je iz potpuno pogrešnog čitanja književnosti. Osim što je izraz nerazumevanja književnosti, ovaj zahtev je i neprihvatljiva slika javnog govora i društvenog stanja u našoj zemlji“

„O lektiri i književnosti ne može odlučivati nijedan policijski organ, uključujući i bilo koji sindikat policije.  Policija treba da, u skladu sa zakonom, brine o bezbednosti građana, a ne o tome šta građani misle i pišu“. Srpski PEN centar najodlučnije odbacuje svaki pokušaj da se književnost svede na pitanje moralno-političke podobnosti, političkog utilitarizma ili političke korektnosti“ , navodi se u saopštenju.
UO Srpskog PEN centra.

Iz ovog udruženja poručuju da su  „začuđeni odlukom dve gimnazije da samovoljno izostavi roman Dobrila Nenadića Dorotej iz školske lektire i da pružaju podršku gimnazijskim profesorima književnosti u odbrani svog profesionalnog integriteta.

„Pitanje lektire je važno i o njemu se može raspravljati u stručnim, profesionalnim, akademskim i književnim krugovima“, ističe na kraju svog saopštenja  Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari