Amsterdam: Srpski umetnici reinterpretirali Van Gogovu sliku (FOTO) 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Srpski umetnici Ivana Jelić i Pavle Petrović reinterpretirali su Van Gogovu čuvenu sliku „Zvezdana noć“ kao LED instalaciju preko kanala u Amsterdamu, kako bi istakli problem svetlosnog zagađenja u urbanim sredinama.

Serija od 1.400 akrilnih šipki osvetljenih malim LED svetlima iskorišćena je za imitaciju Van Gogovih poteza četkicom.

Šipke formiraju veliku reprodukciju uvećanog dela noćnog neba ispunjenog zvezdama u poznatom umetničkom delu.

Smeštene na mostu na raskršću dva kanala u Amsterdamu, seoske zgrade i čempresi koji se nalaze na originalnoj slici zamenjeni su pravim trgovačkim kućama i vodenim putevima holandskog grada.

Jelić i Petrović koristili su obojene LED diode kako bi imitirali plave i žute nijanse slike „Zvezdane noći“, raspoređujući ih u vrtložne formacije koje su karakteristične za postimpresionizam.

Baš kao i kod Van Gogov original, instalacija je postavljena unutar pravougaonog okvira kako bi iz daljine nalikovala na uokvireno umetničko delo.

Međutim, kako objašnjavaju umetnici, transparentnost akrilnih šipki takođe omogućava da se instalacija uklopi u okolinu. Postavljanjem izvora svetlosti na kraju svake šipke, svetlo izgleda drugačije iz različitih uglova.

„Približavajući se, posetioci mogu da istraže svaki vrtlog kao da su svedoci stvarne Zvezdane noći“, rekli su umetnici.

Duo je dizajnirao instalaciju kao deo holandskog gradskog Festivala svetlosti, koji se ove godine fokusira na temu „medij je poruka“.

https://www.facebook.com/janus.vandeneijnden/posts/10216453089412507?__tn__=-R

Tema upućuje na izjavu kanadskog naučnika Maršala Mekluana da medij kojim se poruka prenosi utiče na to kako se ona percipira.

Prema rečima umetnika, uticaj ljudskog ili „antropogenog“ svetla na životnu sredinu raste od kraja 19. veka, tako da je gotovo nemoguće videti zvezde iz urbanih sredina kao što je Amsterdam.

Jelić i Petrović nastoje da daju slici novu poruku u vezi sa problemom svetlosnog zagađenja u gradovima i važnosti „pravilnog dizajna sistema rasvete“.

Instalaciju je sponzorisao Van Gogov muzej u Amsterdamu, u kojem se nalazi najveća svetska zbirka dela holandskog umetnika, kao i dela njegovih savremenika.

„Vinsent van Gog i svetlo idu ruku pod ruku, a ova instalacija Vinsentovo čisto zvezdano nebo dovodi do amsterdamskih kanala na veoma poseban način“, kažu u muzeju.

Posetioci će moći da vide instalaciju tokom Festivala svetlosti koji traje do 20. januara 2019. godine.

Ovo nije prva instalacija inspirisana Van Gogovom slikom „Zvezdana noć“. Još 2014. holandski dizajner Dan Rusengard stvorio je zelenu svetlosnu stazu u Holandiji, po istom šablonu zasnovanom na istom umetničkom delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari