Da li je "Zvezdanu noć" Vinsenta van Goga inspirisala baš ova građevina? 1Foto: Shutterstock

Slika Zvezdana noć Vinsenta van Goga je jedna od njegovih nekoliko najpoznatijih slika, koja je tokom godina donosila razna pitanja, među kojima je i ono kako je slavni umetnik bio inspirisan da naslika baš ono što na njoj vidimo.

Na slici vidimo ogromne čemprese koji se nadnose nad seocem u podnožju brda, a sve to, naravno, pod zvezdanim, vijugavim nebom.

Ova slika nastala je tokom njegovog boravka u bolnici za mentalne bolesnike blizu San Remija i predstavlja jednu od niza slika čempresa koje se tumače kao istraživanje apstraktnog ili prizivanje prirode.

Međutim, profesor Džejms Hol ima novu teoriju, po kojoj je Van Gog bio inspirisan Ajfelovom kulom, jer je ceo ovaj niz slika započeo u junu 1889, malo nakon što je ova kula predstavljena kao glavna zvezda Svetske izložbe u Parizu.

Da li je "Zvezdanu noć" Vinsenta van Goga inspirisala baš ova građevina? 2
Foto: Phil Riley/Pixabay

Na otvaranju ove izložbe viđen je spektakularan vatromet u kombinaciji sa svetlima za koje ovaj profesor kaže da se mogu videti baš na Zvezdanoj noći Van Goga.

„Za Van Goga, čempres je prirodna zamena za Ajfelovu kulu, središnji deo izložbe. Zvezdana noć je ruralni i kosmički pandan svetlosnom spektaklu koji je označio otvaranje izložbe.“

Hol kaže i da je Van Gog došao u Pariz 1886, kada je Gistav Ajfel pobedio na konkursu za pravljenje građevine i da je taj ceo proces konstantno bio u svim vestima.

Uprkos protivljenju nekih umetnika njegovoj izgradnji, nakon što je završen, mnoge novine su prenele vesti o njegovoj grandioznosti i upečatljivosti.

„Zvezdana noć je odgovor prirode i istorije na Ajfelovo bombastično metalno čudovište koje je htelo da prevaziđe Egipćane… Čempres u obliku obeliska dominira San Remijem i njegovom crkvenom kupolom na isti način na koji Ajfelova kula dominira Parizom.“

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari