Šta je mit, a šta istorijske činjenice u slučaju Mehmed paše Sokolovića

Ostavite komentar


  1. Koliko znam, a bio sam tamo i lično se uverio, u Istanbulu svaki od velikana turske imperije ima po jednu „svoju“ džamiju. Jedino Mehmed paša ima dve.

  2. Prvo, Mehmed Paša Sokolović nije bio Turčin nego je bio Srbin. Njegov rođeni stric bio pravoslavni pop u crkvi Sokolovića koju je obnovio Mehmed Paša. Njega pamte u istorijil u carigradskom saraju po rečima: „Ja sam po veri Musliman, a po krvi sam Srbin.“
    I gde smo sada?!
    U Srebrenici poubijani su samo Srbi Muslimani I Srbi Pravoslavci.
    Ko je kriv?
    Naravno, najveći krivac je SPC.
    Jer vekovima js ubeđivala narod da su se poturčili svi oni Srbi koji su prešli u Islamsku veru.
    Čista laž. Jer Srbin Pisa svetskog ranga Mehmet Meša Selimović uvek I svugde je govorio da je Srbin I da nacija Bošnjak ne postoji.

  3. Nemogu vjerovati da se ljudi usudjuju u javnost iznositi tolike neistine i zablude kao vlasnik ovog testa.
    Svi razgovori izmedju sultana Sulejmana i Mehmed.pase su zabeljezeni. Pogotovu je bio interesatan razgovor izmedju Sulejmana i majstora Radeta koji je radio most na Drini.
    Za sve te gradjevine koje je radio Mehmetpasa je trazio dozvolu i novac os sultana Sulejmana. Znaci 100% je tacno da je Mehmet restaurirao-napravio Pecku Patrijarsiju i postavio rodjaka Makarjosa za 1 svestenika. Imate Dubrovacke zapise, dnevnik Arsenija carnojevica kada je isao za Jeruzalem 1683.godine. Arhiva u Istanbulu (Nejat Gönünc i Halil Inalcik)……….
    THE JOURNALS OF OTTOMAN STUDIES
    O svemu imaju tacni zapisi samo nema ko da cita. Vama su zadruge u glavi, mafija, mrznja………
    Bosnjacima su nazvani poturceni Srbi. Znaci ako nema poturcenih Srba (jedan od njih je i Mehmet pasa) onda nema ni Bosnjaka kao nacije.
    Previse lupetate……….poz

  4. Бог је створио свет и људе, а људи нације и историју. По резултатима се види ко је, од њих, какав мајстор био.

  5. Radi boljeg poimanja uloge Mehmed Paše Sokolovića, pročitati knjigu akademika Radovana Samardžića .

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.