Šta je ostalo od evropskih ideala? 1Foto: SANDRA VITALJIĆ

Izložba fotografija „On the Move“ Damira Šagolja, Igora Čoke, Sandre Vitaljić i Gorana Boričića otvorena je u beogradskoj Galeriji Endžio Hub (Dobračina 4).

Dvadeset fotografija četiri odabrana autora predstavlja refleksiju o univerzalnim ljudskim vrednostima, temeljima Evropske unije.

Polazište je delom i Šumanova deklaracija, čija se 71. godišnjica upravo navršila.

Šta je ostalo od ovih ideja i ideala, kako živeti ako su oni nedovoljni, neka su od pitanja koja su inspirisala kreativnu četvorku.

U odgovoru kroz objektive čitamo da je gorući problem nedostatak slobode, posebno slobode kretanja, koja direktno rezultira nejednakošću ljudskih bića, a otkriva i tragično odsustvo empatije i solidarnosti.

Damir Šagolj, Pulicerom nagrađeni bosanskohercegovački autor, postavlja suštinsko pitanje tretmana ljudi u pokretu, izbeglica i migranata, u društvu onih koje srodno iskustvo imaju u nedavnoj prošlosti.

Igor Čoko, dokumentarista i majstor ulične fotografije, iz (Knina i) Beograda, Damirove tragične junake susreće u neljudskim uslovima skrivališta, pred pokušaj prelaska granice, ili povređene i oterane od tamo gde ih je Šagolj snimio.

Crnogorski fotograf Goran Boričić beleži priče sa margine, nekadašnjih nomada Roma, čiji se snovi o putovanju i boljem, danas čine ukradenim.

Njegova fotografija ipak čuva nadu da su ljubav i bliskost moguće i kad to uslovi ne dozvoljavaju, ili baš njima uprkos.

Sandra Vitaljić, lično iskustvo imigrantkinje u Švedsku iz Hrvatske, beleži u kolektivni dnevnik sa ženama koje su imale izbor ili su se izborile za pravo življenja u obećanoj zemlji razvijene demokratske prakse.

Ova fotografkinja, uspešna kustoskinja i pedagoškinja, izuzetnim senzibilitetom deli narativ i vizual daleko sretniji od prizora postjugoslovenske stvarnosti njenih kolega.

Grupna izložba autorske ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije realizuje se uz podršku programa „Evropa za građane“, u okviru projekta pod nazivom „Različiti putevi – zajedničke vrednosti“. Ovaj projekat vodi crnogorska organizacija Centar za građansko obrazovanje, u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba, Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom forumZFD iz Beograda i fondacijom Hajnrih Bel Berlin/Beograd.

Izložba je otvorena do 22. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari