"Stara Raška" za smotru "Muzeji za 10" 1FOTO: Josif Raspopović

Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške učestvuje u velikoj nacionalnoj smotri muzeja, galerija, biblioteka, arhiva, kulturnih centara i drugih srodnih ustanova pod nazivom „Muzeji za 10“.

Na smotri koja se istovremeno organizuje u preko 100 izložbenih prostora u 47 gradova širom Srbije Galerija „Gradac“ učestvuje po treći put zaredom.

Tema ovogodišnje smotre je „Hiperpovezani muzeji – Novi pristup i nova publika“ a Galerija Centra za kulturu se opredelila da na ovogodišnjoj smotri učestvuje sa prikazom usvojenih veština i znanja iz oblasti nove muzeološke prakse i novih modela interpretiranja istorijske i muzejske građe. Po rečima Sonje Milićević, kustoskinje Galerije, ove godine su se opredelili za nove pristupe namenjene novoj publici pa u skladu sa takvim opredeljenjem svoje aktivnosti u Nacionalnoj nedelji muzeja već su počeli tribinom na kojoj su dr Biljana Đorđević, muzejska savetnica iz Narodnog muzeja Beograda, i dr Dušica Bojić iz Istorijskog arhiva Srbije publici predstavili nove muzeološke prakse i mogućnosti korišćenja savremenih tehnologija u novim modelima interpretacije istorijske i muzejske građe, ali i za animaciju i pridobijanje nove publike.

U nizu manifestacija koje će se odvijati tokom čitave nedelje u Galeriji Centra za kulturu „Gradac“ za subotu, 19. maja, predviđena je i izložba našeg stalnog saradnika, majstora fotografije Josifa Raspopovića pod nazivom „Raščanski spomenari“ na kojoj će biti prikazan deo njegove izuzetno bogate foto-arhive sa motivima „Stara Raška“ koju on marljivo prikuplja već deceniju i po. On je uspeo da pridobije poverenje svojih sugrađana koji mu rado ustupaju stare porodične fotografije a on, u skladu sa motoom „Muzeja za 10“, te fotografije čini vidljivijim širem krugu zainteresovanih, koristeći nove informatičke tehnologije i društvene mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari