Stefan Arsenijević dobitnik nagrade za najbolji scenario na 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Monsu u Belgiji 1Foto: Maja Medić

Nagrada za najbolji scenario na 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Monsu u Belgiji pripala je Stefanu Arsenijeviću, Bojanu Vuletiću i Nikoli Dikreju za film „Strahinja Banović“, saopštili su producenti tog filma.

Arsenijević je tim povodom istakao da je posebno srećan zbog ove nagrade.

„To znači da je naš scenaristički eksperiment spajanja dva naoko sasvim različita sveta, tradicionalnog srpskog i savremenog migrantskog, uspeo. Dodatno sam počastvovan što je predsednik žirija reditelj čije filmove veoma volim“, rekao je Stefan Arsenijević, koji je zajedno sa glumcem Ibrahimom Komom i producentom Žilom Šanijelom prisustvovao projekciji filma koja je ujedno bila i belgijska premijera.

Predsednik žirija bio je reditelj Majkl Redford, autor kultnih ostvarenja „Il Postino“ i „1984“. Na ceremoniji zatvaranja, nagradu je u ime laureata primio scenarista Nikola Dikrej.

Dikrej je rekao da je to prva filmska nagrada koju je ikada dobio i da mu mnogo znači.

„Izuzetno sam srećan što je delim sa Stefanom i Bojanom, sa kojima sam zaista uživao u radu i izgradio veliko prijateljstvo. Za nagradu su zaslužni i mnogobrojni migranti koji su podelili sa nama svoje životne priče“, poručio je Dikrej.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.