Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti uručene AFIFS nagrade na 29. Festivalu evropskog filma Palić 1Foto: Festival evropskog filma Palić

Treće festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, na Letnjoj pozornici uručene su nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) rediteljima najboljih filmova u prošloj godini, Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti.

Film “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića dobitnik je nagrade u kategoriji domaćih igranih filmova, a “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste u kategoriji srpskih manjinskih koprodukcija.

O nagradama je odlučivao žiri sačinjen od troje novinara koji kontinuirano prate sedmu umetnost – Tatjana Nježić, novinarka Blica, Zorica Dimitrijević, novinarka portala SEEcult, i Vladimir Džudović, novinar Radio Beograda.

Stefanu Arsenijeviću nagradu je uručila članica žirija Zorica Dimitrijević, koja je istakla da je srpska filmska produkcija poslednjih godina postala prilično obimna, ali je “uz sav taj kvantitet vreme da se fokusiramo na kvalitet, a vrednujemo i odamo priznanje najboljima“.

Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti uručene AFIFS nagrade na 29. Festivalu evropskog filma Palić 2
Stefan Arsenijević, foto: Festival evropskog filma Palić

Stefan Arsenijević je rekao da mu mnogo znači ova nagrada, posebno što dolazi od ljudi i profesionalaca čije mišljenje i rad zaista ceni.

“Ovo je zatvaranje kruga, kada smo počeli da pišemo ovaj film, jedno od prvih istraživanja koje smo obavili bio je razgovor s migrantima nedaleko odavde, u staroj ciglani. Ti susreti i razgovori s pravim ljudima su nas zauvek promenili i pokazali koji put treba da sledimo dok pravimo ovaj film”, kazao je Arsenijević.

Žiri je naveo da, hvala vredne filmskim jezikom, koji i o najtežem govori na suptilan, rafiniran, a tako snažan način, Arsenijević je slojevito prepleo sa jedne strane ovdašnju tradiciju, mit, sa više nego aktuelnim, gorućim pitanjem savremenog sveta, kao što su migrant, i sa druge strane slikovitu i rečitu lepezu.

“Od pošasti koje kao legitimne takozvane vrednosti haraju ovim prostorima, do gorkog ukusa koji ostavlja učinak normi i takozvane pravde razvijenog sveta, u koje su ipak sve oči uprte. Posle dugo, dugo vremena, bio je to srpski film u glavnom programu festivala A kategorije u Karlovim Varima gde je, kao što znamo, trijumfovao, a potom nastavio da niže uspehe  i na drugim međunarodnim manifestacijama”, smatra žiri.

Prilikom uručivanja nagrade reditelju Zrinku Ogresti za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju filma “Plavi Cvijet”, rekao je da ovo njegov osmi igrani film, i da su svih osam prikazivani po festivalima u Srbiji.

Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti uručene AFIFS nagrade na 29. Festivalu evropskog filma Palić 3
Zrinko Ogresta, foto: Festival evropskog filma Palić

“Paralelno s pozivom festivala na Paliću, ja sam dobio poziv za odlazak na još dva festivala koji se istovremeno održavaju, jedan na jugu Italije, a drugi u Egiptu. Ali kao što vidite, ja sam danas ovdje”, naveo je Ogresti.

U obrazloženju žirija navedeno je da “kroz priču o savremenoj ženi, njenoj ćerki u tinejdžerskim godinama i majci koju sustižu zdravstveni problemi, te bivšem suprugu i zabranjenom partneru, snažnom a nepretencioznom filmskom poetikom film preispituje nemogućnost komunikacije ne samo među ljudima, već i čoveka sa samim sobom, upućujući na zloslutne posledice. S druge strane daje upečatljivu sliku savremenog društva danas i ovde, čije je jedno od težišnih tačaka beznađe svih generacija, kao posledica neoliberalnog konteksta u kome je imetak sve, a čovek ništa”.

Asocijacija filmskih festivala Srbije osnovana je 2021. godine na inicijativu Filmskog centra Srbije, a njene članice su Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Prošle godine potpisan je Memorandum o saradnji između Filmskog centra Srbije i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji, čiji je cilj uspostavljanje saradnje radi zajedničkog delovanja na podsticanju i unapređenju javnog prikazivanja u oblasti domaćeg kinematografskog stvaralaštva, decentralizacije kinematografske infrastrukture, promocije domaćih filmskih ostvarenja realizovanih uz podršku Filmskog centra Srbije, zajedničke podrške stručnom i profesionalnom usavršavanju u području kinematografskih delatnosti, međusobne promocije i razmene stručnog znanja, iskustava i dobrih praksi u oblasti festivalskog prikazivanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.