Sterijino pozorje od 18. do 26. juna, 66. put 1Foto: Stanislav Milojković

Pozorište iz Novog Pazara prvi put će biti na Sterijinom pozorju i to u takmičarskoj selekciji, a pozorište iz Tuzle, takođe prvi put na ovoj najvećoj pozorišnoj manifestaciji koja upravo promoviše susrete i dijalog, u netakmičarskoj selekciji „Krugovi“.

– Upravo ovi podaci govore o tome da smo želeli da ove godine ukažemo na to da su pozorišta, i u zemlji i u regionu, u potpuno nemogućim uslovima, zaista herojski opstala i to sa veoma kvalitetnim premijerama – istakao je na danas održanoj konferenciji upravnik Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić.

Selektor ovogodišnjeg, 66. Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović je saopštio svoj izbor koji je, neposredno pre konferencije verifikovao Upravni odbor ovog festivala.

„Pandemija je oslabila imunitet pozorišnog organizma. Umešala se najdirektnije u produkciju pozorišnih predstava pa su u repertoaru srpskih pozorišta preovladale kamerne forme. Pandemija je uticala i na sam umetnički proces nastajanja predstava, na režiju i dramaturgiju. Tako je virus indirektno diktirao i dramsko pismo: nalagao piscima koje teme da opserviraju, kako da udese radnju, koliko likova da uvedu u dramu. Među tim malim pozorišnim oblicima su i vrlo uspele predstave“, rekao je Mlađenović i objasnio odakle moto ovogodišnjeg festivala „Zlu vremenu, uprkos!“.

– Veoma bitna odlika ovogodišnje produkcije srpskih pozorišta je i izvesna ali konstantna doza autoreferencijalnosti i to ne samo na planu pozorišnih predstava nego pozorišta kao celovitog organizma. U svim predstavama kao da se čuje poklič „Zlu vremenu, uprkos!“ Srpsko pozorište postoji i deluje „ustuk svakoj zlosti“ kao u besmrtnoj pesmi Laze Kostića – rekao je Mlađenović i istakao da je samo „žarka želja za radom održala srpski teatar“ u ovom vremenu.

U takmičarskoj selekciji je ovih deset predstava: „Gospođa ministarka“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ Rijeka (Hrvatska); „Deobe“, režija Jug Radivojević; Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici; „Vitezovi ‘lake male'“, režija Andraš Urban; Pozorište „Deže Kostolanji“, Subotica; „Kus petlić“ režija Milan Nešković; Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepszínház, Subotica; „Derviš i smrt“ dramatizacija i režija Dejan Projkovski; Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka (BiH-RS); „Radio Šabac“, tekst i režija Olga Dimitrijević, Šabačko pozorište; „Ako dugo gledaš u ponor“, autor i reditelj Zlatko Paković, Regionalno pozorište Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar; „Velika depresija“ režija Marko Čelebić; Srpsko narodno pozorište/Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad; „Tiho teče Misisipi“, režija Ivica Buljan; Beogradsko dramsko pozorište;  „Šindlerov lift“ dramatizacija i režija Kokan Mladenović; Kamerni teatar 55 Sarajevo (BiH) .

Sterijino pozorje počinje 18. juna, a najavljeno je i da neće izostati prateći programi svojstveni ovom festivalu. Jedino nije moguće organizovati, kao što to nije i prošle godine bilo moguće, Pozorje mladih.

Međunarodna selekcija „Krugovi“

Tri predstave iz netakmičarske selekcije „Krugovi“ su: „Hotel ‘Zagorje'“ (autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić); Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ Zagreb (Hrvatska); „Dječak je govorio bogu“, režija Samo M. Strelec; Hrvatsko narodno kazalište Osijek (Hrvatska); „Kreketanje“, režija Aleš Kurt; Narodno pozorište Tuzla (BiH).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari