Štrajk upozorenja u Srpskom narodnom pozorištu: Zaposleni traže povećanje plata i popunjavanje upražnjenih radnih mesta 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Štrajk upozorenja u Spskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biće održan u sredu 13. marta od 10 do 11 časova.

Deo zaposlenih okupiće se u foajeu scene Jovan Đorđević, a deo će obustaviti rad na svojim radnim mestima.

Kako saopštava Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada, štrajkački zahtevi su pre svega uvećanje zarada, kao i popunjavanje upražnjenih radnih mesta i donošenje nove sistematizacije radnih mesta uz obavezno učešće sindikata.

Oni traže i poboljšanje uslova rada i obezbeđivanje osnovnih sredstava za rad, ali i hitno pokretanje inicijative od strane nadležnih organa uprave SNP da se ovo pozorište ponovo uvrsti u Listu ustanove kulture od nacionalnog značaja.

„Ukoliko poslodavac ne realizuje zahteve iz ove odluke, Sindikat će u narednom periodu stupiti u štrajk. Pozivamo nadležne organe uprave SNP i osnivača da sa predstavnicima Štrajkačkog odbora otpočnu pregovore za sporazumno rešavanje zahteva“, naveli su u saopštenju.

Poslodavca upozoravaju, da ne sprečava zaposlene da učestvuju u štrajku upozorenja, da ne upotrebljava mere sile ili prinude radi okončanja štrajka, niti da zapošljava nova lica koja bi zamenila učesnike u štrajku.

Štrajkački odbor je, kako dodaju, organizovao i vodiće štrajk upozorenja postupajući u skladu sa odredbama Zakona o štrajku.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari