U Zadužbini Ilije M. Kolarca, na mestu gde je Ivo Andrić 24. decembra 1934. održao svoje prvo javno predavanje u Beogradu (tema je bio Njegoš), predstavljena je knjiga Žanete Đukić Perišić „Pisac i priča“ – stvaralačka biografija jedinog nobelovca sa ovih prostora. Studiju, koju su Gorana Raičević, Milisav Savić i Mihajlo Pantić, ocenili kao „jednu od najboljih o Andriću“, nedavno je objavila Akademska knjiga iz Novog Sada, obeležavajući 120. godišnjicu Andrićevog rođenja.


Knjiga o stvaralačkoj biografiji Ive Andrića zapravo je izmenjena i dopunjena doktorska disertacija, koju je Žaneta Đukić Perišić, savetnica u Zadužbini Ive Andrića, početkom 2012. odbranila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu pod nazivom „Tematsko-motivski idejni i poetični aspekti Andrićevog stvaralaštva u biografskom i istorijskom kontekstu“. Gorana Raičević, koja je bila mentor u izradi ove disertacije, na predstavljanju knjige na Kolarcu ocenila je da ova studija „najpotpunija Andrićeva biografija i plod mukotrpnog višegodišnjeg rada, pisana i kao ljudski gest, na koju bi i sam Andrić bio ponosan“.

Da ovo nije „obična doktorska teza“ složio se i Mihajlo Pantić, koji je naglasio da je u pitanju jedna od onih knjiga koje se „pišu celog života“ i da nije „samo sistematizacija Andrićevog života, nego je autor, ne gubeći iz vida pisca, dao mnogo više“.

– Iako je sam Andrić smatrao da umetnik govori svojim delom, više je nego jasno da je njegov život nemerljivo i višestruko uticao na njegovo stvaralaštvo. Pokušala sam da razvijem sliku njegovog života i stvaralaštva, da pisca posmatram u ramu načinjenom od ključnih tačaka njegovog života, a da taj ram premrežim i sklopim neku vrstu mendeljevskog sistema u koji sam uplela njegova dela, onako kako su nastajala i uklapala se u koordinatni sistem njegovog života. Rad na ovoj knjizi bio je često nalik na borbu s prašumom, ali sam se rukovodila poslovicom koju je Ivo Andrić usvojio od svoje majke: „Nemoj da se bojiš posla, nek se posao boji tebe“ – rekla je Žaneta Đukić Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari