Stvarnost je postala luđa i nepredvidljivija od fikcije 1

Ove godine više nego ikada imamo prisutne dokumentarne filmove u programu.

Očigledno je došlo do toga da je stvarnost postala toliko luđa i nepredvidljivija od fikcije da se autori prosto okreću dokumentarcima a naš festival je to prepoznao – kaže Stefan Arsenijević, reditelj i kopredsednik Saveta Festivala autorskog filma, uoči njegovog 23. izdanja, koji je na programu od 24. novembra do 2. decembra. Prema njegovim rečima osim dva u Glavnom takmičarskom programu, biće prikazano još pet dokumentaraca u ostalim celinama.

– Među njima je film Ex Libris, jednog od najvećih dokumentarista svih vremena Frederika Vajsmana, koji se kao i uvek u okviru svog ciklusa bavljenja institucijama, ovaj put okrenuo javnoj biblioteci u Njujorku. Skrenuo bih pažnju i na film Srećno koji je delimično snimljen u Boru, a čiji je autor jedan od najvećih savremenih umetnika Bena Rasela, kao i film Denisa Kotea Tako meka koža čije smo brojne filmove već gledali u programima našeg festivala. Posle nekoliko godina, ponovo smo u Sava centru sa domaćim filmom Druga strana svega Mile Turajlić – ističe Arsenijević, dodajući da je ovo ostvarenje nedavno prikazano u IDFI, najvećem festivalu dokumentarnog filma.

– Kako poštujemo prošlost, bavimo se savremenim tekovinama u filmu, tako se okrećemo i budućnosti. Festival se već nekoliko godina bavi edukativnim programom i pronalazi nove mlade autore koji tek započinju prve korake u svetu filma i još nisi snimili svoj prvi dokumetražni film – podseća Arsenijević, dodajući da je ponosan na ovaj program FAF.

– I ove godine ćemo biti domaćini programa First Films First instituta Gete, koji se dešava na četiri festivala u regionu i pomaže rediteljima Jugoistočne Evrope koji spremaju svoj prvi dugometražni film da ga na najbolji mogući način razviju. U okviru programa, Cinefond biće zastupljen kanski program posvećen novim autorima i mladima. Imaćemo nekoliko master klasova a jedan od njih će održati Milče Mančevski koji će biti tutor programa First Films First, i koji će se ovog puta baviti radom sa glumcima. Takođe, jedan od ključnih ljudi Berlinskog festivala, dugogodišnji direktor programa Forum, Kristof Terehte održaće master klas o svetskim festivalima i kako na njima pozicionirati svoj film, a dugogodišnji selektor kanskog programa, Loran Žakob imaće prezentaciju. Trudimo se da i nekim novim mladim autorima omogućimo pristup i direktnu komunikaciju sa nekim od značajnih, kako autora tako i eksperata u evropskom filmu – zaključuje Stefan Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari