Sud u Vranju zabranio prikazivanje filma albanskog autora iz Preševa 1Foto: FCS promo

Viši sud u Vranju zabranio je prikazivanje filma „Nevernik“, autora Ganija Veseljija iz Preševa zbog navodnog podsticanja verske mržnje i diskiminacije, preneo je danas portal bujanovačke.rs.

Navodi se i da je prikazivanje filma „Tišina ubija“ istog autora uslovljeno zahtevom da sa špice bude uklonjen logo „Republike Kosovo“ i da bude postavljeno obaveštenje da ostvarenje nije namenjeno gledaocima mlađim od 16 godina.

Veselji je ranije izjavio da ne želi da skine sa špica sporni logo jer je Vlada Kosova finansirala oba filma preko Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji.

On je tada odbacio ocene tužilaštva o sadržaju filmova, navodeći da ta ostvarenja ne podstiču mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju već da su zasnovani na „narodnim pričama i događajima“.

„Prvi film govori o čoveku koji je strastveni ljubitelj oružja, koga u jednom trenutku njegov prijatelj prijavljuje policiji, a drugi o mladićima koji ubijaju svog ujaka i za čiji zločin se saznalo posle 20 godina“, naveo je Veselji.

Dodao je da se u filmovima ne pominje „niti jedno srpsko ime, niti neka radnja vezana za Srbe“, da su svi glumci Albanci iz Severne Makedonije, sa Kosova i iz Preševa, da je kompletna filmska oprema i scenografija iz Prištine, Skoplja i Tetova, te da su sredstva za snimanje obezbedile institucije iz Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari