“Sumnjivo lice” izvedeno na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U takmičarskom programu 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, pete festivalske večeri izvedena je predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke „Sumnjivo lice“, po tekstu Branislava Nušića, u dramatrurškoj obradi teksta Ivane Lovrić i Ivana Plazibata, u režiji Ivana Plazibata.

Ovaj mladi reditelj iz Dalmacije, do rada na ovoj predstavi, nije se susreo sa Nušićem, ni i osnovnoj ni u srednjoj školi.

O tome koliko se oduševio srpskim komediografom Plazibat je pored ostalog napisao u „Reči reditelja“: „Jasnoća, cjelovitost i Nušićeve pozorišne vizije ostaje nam kao zalog neke bolje budućnosti i izazov u stvaranju boljih društava i boljih svjetova od našega. Za početak, možda i u pozorištu.“

Zoranov brk za najboljeg glumca u predstavi dobio je Željko Jerkić koji je tumačio lik Viće. Njemu je ovo drugi brk. Prvi je dobio za ulogu Bukare u „Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja“ 2019. godine.

Na okruglom stolu Erkić je istakao da je bilo zanimljivo raditi sa Ivanom Plazibatom:

„Nismo mogli da verujemo da se neko nije susreo sa Nušićem do tada i malo nam je bilo čudno kako to sad može biti drugačije. Imali smo i otpora, pa smo većinu scena radili preko improvizacije, da vidimo da li to može da funkcioniše. Na kraju je to stvarno profunkcionisalo na ovaj način. Bojali smo se da li će se dopasti publici. Posle premijere smo se uverili da je predstava imala dobar odjek kod publike.“

Na okruglom stolu pohvaljen je scenski pokret koji je sa glumcima radio Damir Klemenić.

U foajeu zaječarskog teatra promovisana je knjiga Dragutina Balabana –Bajke „Da li veruješ“…pesme za čitanje i pevanje u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajune-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ a ovo izdanje je štampano zahvaljujući podršci Gradske uprave Zaječar.

U okviru  pratećeg programa 31. Festivala “Dani Zorana Radmilovića”  u zaječarskom pozorištu  je održana promocija zbirke pesama “U mirne dane” autora Dragana Babića, koja je jedina njegova knjiga tog žanra.

Gost 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ je bila princeza Jelisaveta Karađorđević.

„Radujem se što sam ponovo kod vas u Zaječaru i što zajedno slavimo pozorišni praznik u čast Zorana Radmilovića. Žao mi je što ga nikada nisam videla, ali sam naravno  čula za njega. Znam da je vaše pozorište veoma važno i jedino u ovom delu Srbije.“

Princeza Jelisaveta je gledala predstavu „Sumnjivo lice“ banjalučkog pozorišta i prisustvovala promociji knjiga Dragana Babića i Dragutina Balabana Bajke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari