Sutra otvaranje izložbe “Identitet(i)” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 1Foto: Izložba “Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)”

Izložba “Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)” biće svečano otvorena u Galeriji Matice srpske sutra u 20 časova, a na otvaranju će govoriti Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, Nikola Ivanović, autor izložbe, dok će izložbu svečano otvoriti Maja Gojković, potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

“Među autorima imamo poznate umetnike kao što su Paja Jovanović, Sava Šumanovića, Zorka Petković, Milena Pavlović Barili i više od sedamdeset eksponata koje će publika imati prilike da vidi. Kada se prođe kroz postavku i kada se vidi sve izloženo i razmisli o položaju žena u društvu, shvatićemo da nema velike razlike onda i sada kada govorimo o različitim identiteskim pozicijama žena. Čini se da su se samo promenili istorijski konteksti a da je identitetska suština ostala ista, nepromenjena. Možda bi baš to trebala biti jedna od važnijih poruka ove izložbe, da razgovorima upravo o ovim temama, zapravo obesmislimo te teme o, na primer, kviru koji se u širem kontekstu odnosi na sve ono što izlazi iz normative. Kada u javnom prostoru govorimo o kviru najčešće se misli na nešto što se tiče LGBT tematike, međutim, u naučnom kontekstu on prevazilazi taj okvir. Taj širi kontekst je iskorišćen i u ovoj postavci umetničkih dela koja tematizuju predstave žena u datom period”, istakao je za list Danas kustos GMS Nikola Ivanović, autor izložbe koja predstavlja njegov master rad.

Kako je pitanje identiteta jedno od najprisutnijih u naučnom i umetničkom diskursu poslednje dve decenije, izložba svojim problemskim karakterom ukazaje na sveprisutnost identitetskih raznolikosti i preispituje pojam identiteta kroz vizuelnu kulturu između dva svetska rata.

Izložba se bavi problemima razumevanja i reprezentacije nekoliko najčešće spominjanih identiteta: nacionalog, klasnog, rodnog, seksualnog, ali i pitanjem konstruisanja sopstva unutar srpskog slikarstva.

Ova priča pokušaj je da se razume složenost identitetskih odnosa na svim društvenim i umetničkim relacijama – privatnim, javnim, kolektivnim, ličnim.

Ono što predstavlja vrednost ove izložbe je što će publika imati priliku da vidi ne samo eksponate iz kolekcije Galerije Matice srpske na ovu temu, već i eksponate iz brojnih muzejskih ustanova u zemlji kao što su Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej grada Beograda, Kuća legata, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Milene Pavlović Barili. Takođe, biće izloženi i radovi iz nekoliko privatnih kolekcija.

Više od 70 eksponata podeljeni su u četiri celine posvećene problemima razumevanja i reprezentacije identiteta: “Nacionalno: Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti”; “Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija”, “Kvir: Telo, rod i predstava” i “Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma”.

Tijana Palkovljević Bugarski je za naš list istakla da joj je drago što će predstojeća izložba “Identitet(i)” ponovo pokazati da Galerija Matice srpske nije samo mesto koje čuva i izlaže umetnička dela već i mesto koje postavlja pitanja. “Dakle, pitanja koja su bitna za savremeno društvo a pitanja identiteta i položaja žena u društvu jeste nešto što je uvek aktuelno. Ideja jeste da se pokaže upravo raznolikost i višeslojnost identiteta, prevazilaženje svih predrasuda kada su u pitanju nacionalna, verska i sva druga obeležja identiteta”.

Na danas održanoj konferenciji za novinare je najavljeno da će otvaranje izložbe biti priređeno uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, na otvorenom, ispred Galerije Matice Srpske, a da će svi zainteresovani, koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju otvaranju izložbe, imati priliku da sutra uživo, od 20 časova, prate događaj na društvenim mrežama GMS @galerijamaticesrpske.

Planirano je da izložba “Identitet(i)” bude otvorena do polovine jula ove godine.

Dve biste Kraljice Marije Karađorđević


Galerija Matice Srpske je specijalno za ovu izložbu uradila i novi odlivak biste kraljice Marije Karađorđević u bronzi, rad Đorđa Jovanovića nastao 1931. godine. Do sada je postojala samo bista urađena u gipsu. Upravo te dve biste pokazuju, po rečima autora izložbe “stalnu nedovršenost identiteta”.

Sutra otvaranje izložbe “Identitet(i)” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 2
Foto: Izložba “Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)”
Prateći programi


Tokom trajanja izložbe svakog petka biće priređen raznovrstan prateći program kako bi posetiocima približili osnovnu ideju izložbe i podstakli ih na razmišljanje o (ne)jednakosti i raznolikosti prisutnih u svim epohama. Takođe, za najmlađe posetioce svakodnevno je dostupan porodični vodič specijalno osmišljen za izložbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari