Foto: Boljšoj festival

Pored toga što će ove godine festival prvi put trajati četiri dana, Boljšoj će biti mesto susreta najharizmatičnijih violinista današnjice Nemanje Radulovića, Julijana Rahlina i Romana Simovića sa svetski proslavljenim pijanistom Denisom Macujevim.

Mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije od 13 – 17 godina i 18 – 25 godina.

Festival će otvoriti njegov osnivač Emir Kusturica i Aleksandar Dibalj iz Gasprom njefta, a na svečanom otvaranju nastupiće baletski prvak Konstatin Kostjukov, uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Nakon zvanične ceremonije otvaranja koncert će održati naš proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom „Dabl Sens“.

Drugog festivalskog dana gosti večernjeg programa biće američki gitarista Geri Lukas, koji će svojim muziciranjem oživeti nemu filmsku komediju „Šahovska groznica“ reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, kao i sopran Elena Ustaeva, violončelista Dragan Đorđević Suzuki i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev nastupiće treće festivalske večeri, a izvešće koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18, Sergeja Rahmanjinova i Rapsodiju u plavom Džordža Geršvina, uz Simfonijski orkestar Boljšoj pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera.

Na završnoj festivalskoj večeri nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović. Rahlin će nastupiti sa sekstetom oformljenim specijalno za festival Boljšoj koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Posle nastupa u okviru seksteta, Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće „Muzičke ilustracije“ Sviridova i Koncert za violinu i orkestar Johanesa Bramsa.

Cilj Boljšoj festivala je promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.