Sutra počinje Književnost i strip samit 1

U okviru Meseca Frankofonije Zaprokul u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Francuskim instututom u Srbiji predstavlja Književnost i strip samit, četvorodnevnu međuumetničku konferenciju od 30. marta do 2. aprila.

KIS Samit biće posvećen devetoj umetnosti, autorima, ilustratorima, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici, poštovaocima i svim fanovima stripa u Srbiji, sa idejom da uspostavi teorijski diskurs u dijalogu umetnosti reči i umetnosti stripa.

Više od pedeset najznačajnijih autora i predstavnika strip scene u Srbiji učestvovaće na KIS Samitu, u prepodnevnim sesijama na Institutu za književnost i umetnost, u popodnevnim i večenjernjim panelima u Galeriji Zaprokula – „Kako institucionalizovati strip?“ i „Kako formirati zvaničnu strip scenu?“

Panelisti su najznačajniji srpski strip autori i autorke: Aleksa Gajić (kreator logoa Samita), Pavle Zelić, Mileta Poštić, Boban Savić Geto, Jana Adamović Kordej Yana i mnogi drugi.

U pratećem programu KIS Samita biće održana promocija knjige „Sloboda! Jednakost! Strip! – srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja“ Zorana Stefanovića, kapitalnog srpskog izdanja posvećenog istoriji srpsko-francuskih veza na polju stripa, zatim izložba Reprezentacija Srbije u stripu koja je tokom leta 2022. godine predstavljena francuskoj publici u Kulturnom centru Srbije u Parizu i specijalne projekcije filmova „Tehnotajz: Edit i ja“ Alekse Gajića i „Poslednja avantura Kaktus Bate“ (2018) Đorđa Markovića, uz veliki vikend prodajni salon stripa svih izdavača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari