Sutra se otvaraju Deveti dani kragujevačke knjige 1Foto: Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”

Sutra, tačno u podne, svečano se otvaraju Dani kragujevačke knjige. Ovogodišnju manifestaciju zavičajnog izdavaštva, devetu po redu otvoriće besedom prof. FILUM-a Časlav Nikolić.

Zbog epidemiološke situacije, 9. DKK 2022. su „hibridnog“ karaktera, malo uživo i sa više snimljenih programa. Programi se snimaju, zatim su dostupni razgovori preko ZOOM aplikacije, ali i na kanalima na društvenim mrežama, a po rečima organizatora „po želji reprizirana i prilagođena slobodnom vremenu publike”.

– Uprkos sveopštoj situaciji i problemima kojima je pandemija virusa korona prožela sve segmente društva, evo već drugu godinu zaredom, kultura i izdavaštvo pronašli su načina da joj prkose onako kako su jedino mogli: najboljim mogućim radom u nametnutim okolnostima – kaže za „Danas” Gordana Vučković iz Zavičajnog odeljenja kragujevačke biblioteke.

Po njoj, pandemijom onemogućeni da programe prezentuju uživo publici, zahvaljujući modernim tehnologijama njihov rad je još vidljiviji – iz dnevne sobe, radnog okruženja i svuda gde se nalazi publika a ima pristup internetu.

– Dani kragujevačke knjige i kulture su svojevrsna promocija sopstvenog stvaralaštva u bilo kom obliku: književnom, elektronskom, foto-zavičajnom i kolekcionarskom – ističe ona.

Sutra se otvaraju Deveti dani kragujevačke knjige 2
Kragujevački izdavaći na prošlogodišnjim DKK Foto: Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”

Na svečanom otvaranju DKK uručuje se povelja za najbolju knjigu u prethodnoj godini. Ona mora da se izdvaja sadržinom i formom od celokupne izdavačke produkcije. U slučaju da se kvalitetom izdvoje dve, obe dobijaju ravnopravnu nagradu.

Sutra će biti saopšteno i ko je laureat nagrade za najznačajnije kragujevačko izdanje u prethodnoj godini. Po mišljenju članova ovogodišnjeg žirija u sastavu: Katarina Babić, istoričarka umetnosti, Aleksandra Blagojević novinarka i Tatjana Janković, bibliotekarka u konkurenciji za kragujevački izdavački poduhvat godine po svom sadržaju i značaju su se izdvojile tri publikacije – Мonografija Vladana Subotića (UK Koraci, Kragujevac), Sto godina časopisa „Zenit” 1921-1926-2021 (Galerija RIMA, Kragujevac i Institut za književnost i umetnost, Beograd) i Fotomonografija Spomen-park „Kragujevački oktobar” (Kragujevac, Spomen-park „Krag. oktobar”, Kragujevac).

Pregled celokupnog izdavaštva u Kragujevcu predstaviće na otvaranju Gordana Vučković i Marija Rakić Šaranac iz Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke „Vuk Karadžić”.

U Okviru manifestacije biće predstavljeno stvaralaštvo kragujevačkih književnika koji su preminuli prošle godine Vladimira Jagličića, Boška Protića i Žiže Marković o kojima će govoriti kolege po peru Nikola Milojević, Nenad Kebara i Stepanović.

Na Danima knjige biće predstavljen i satiričarski opus Željka Jovanović Želeta (dobitnika Vibove nagrade za 2021. godinu). Tradicionolano na ovoj manifestaciji predstavljaju se i zavičajna odeljenja biblioteka iz drugih gradova o na 9. DKK predstaviće se Narodna biblioteka iz Užica.

Sutra se otvaraju Deveti dani kragujevačke knjige 3
Predstavljanje kragujevačkih portala Foto: Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”

U segmentu manifestacije koji je posvećena kolekcionarima biće predstavljen Mića Ranković iz Kragujevca, a u okviru Dečijeg dana predstava Pozorišta za decu Kragujevac „Tihi dečak”, koju je režirao Tin Grabnar.

O istoriji šaha, 14. februara na DKK govoriće hroničar vremena Branko Komnenić a o 80. godišnjici izbijanja Drugog svetskog rata i stradanja Kragujevca dr Dmitar Tasić iz Instituta za savremenu istoriju Srbije i Nenad Karamijalković, jedan od koautora zbornika koji će biti promovisan 22. februara.

Takođe, prikazaće se i kompletno prošlogodišnje izdavaštvo kuća iz Kragujevca od kojih su najznačajniji Univerzitet u Kragujevcu i Ustanova kulture „Koraci”, čijim se predstavljanjem, 24. februara završavaju Dani kragujevačke knjige.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari