Švajcarci grade kuću Đure Jakšića

Ostavite komentar


  1. Mene je sramota. Švajcarci više cene srpsku kulturu od srpske države. Stvar časti, ponosa je da mi negujemo ono što je naše najbolje, a da dobri Švajcarci budu dragi gosti i da uživaju u lepoti i značaju srpske kulture.

    Druga bedastoća i banalnost provincijalne srpske vlasti se ogleda u tome što se hoće da se kulturni život u gradu „unapređuje“ vinskim turizmom (sic!), sve u vezi sa Đurom. Jes’ da je Đura voleo da popije, ali nije poznat kao drtava ispičutura iz srpske panake već po veličanstvenosti njegovih stihova. Đuri u čast i u znak poštovanja treba priređivati visokokultivisane programe, a ne „kulturu“ lokanja.

  2. Ha ha ha… lokalni ministar za kulturu u Kragujevcu Bjeletić upotrebljava reč „replika“ koja postoji u muzici ali ne postoji u arhitekturi. Kragujevac nema nikoga da kaže jednu reč o arhitekturi. NEMA glavnog urbanistu NEMA ni prvog čoveka Direkcije za urbanizam, ima samo ČOVEKA REPLIKU, koji priča o kulturi i objektu posvećenom vinu, kao da želi da Djuru i posthumno podseti na alkohol koji mu nije bio nepoznata tečnost, i koja mu ništa dobro donela nije. Kakva neukost , bezidejnost. i bezstidna asocijacija i provokacija. Trebalo im je 7 godina da se sete REPLIKE i ALKOHOLA ha ha ha.

  3. Ovde nimalo nije naivna uloga krovne ustanove zaštite, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika koji je u više navrata arogantno odbio da kuću proglasi spomenikom kulture odnosno da predlog prihvati i prosledi ga Ministarstvu kulture. Centralistička birokratska učmalost, predrasude prestonice prema unutrašnjosti posledično dovode do ovakvih tužnih stvari. nije jedini i neće ostati kao incident na našu veliku žalost! To je postao manir!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.