Švajcarci grade kuću Đure Jakšića 1Foto: kragujevac.rs

U Karađorđevoj ulici u Kragujevcu danas je počela izgradnja replike kuće Đure Jakšića, zdanja u kome je najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka živeo nekoliko meseci, dok je radio kao učitelj crtanja u tom gradu.

Protekle sedmice bagerima je srušena kuća koja je godinama propadala, da bi se ove godine urušio krov i veći deo zidova.

Kada bude izgrađena replika, planirano je da ona oživi duh vremena Đure Jakšića i da bude mesto okupljanja kragujevačkih umetnika.

Kako je rekao član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić, kuća će biti sagrađena sredstvima Grada i Švajcarske agencije za razvoj.

Želeći da unapredimo kulturni život u gradu, a s obzirom na potencijale vinskog turizma šumadijske regije, u podrumskom delu biće promovisana šumadijska vina, dok će gornji deo kuće biti namenjen za sadržaje kulturno-umetničkog stvaralaštva, rekao je Bjeletić, dodajući da veruje da će se te dve celine veoma dobro upotpunjavati.

Bjeletić je podsetio da je kuća ugrožavala bezbednost i da je zbog toga pre sedam godina oko nje stavljena zaštitna ograda.

Istakao je da se kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture od 2000. godine u više navrata obraćao nadležnim republičkim institucijama sa zahtevom da se kuća proglasi spomenikom kulture, ali je odgovor uvek bio negatiivan.

Pored Kragujevca, Đura Jakšić je kao učitelj službovao i u obližnjem selu Gornja Sabanta 1865. i 1866. godine, gde je i nastala poznata pesma „Na Liparu“.

Kao seoski učitelj radio je i u Podgorcu, Sumrakovcu, Sabanti, Rači i Požarevcu, a kao gimnazijski učitelj crtanja u Kragujevcu, Beogradu i Jagodini. Umro je u Beogradu 16. novembra 1878. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari