Sve naše varljive godine na 47. SOFEST-u 1Foto: Sofest/Sa prošlogodišnjegn otvaranja

Naslov ovogodišnjeg 47 SOFEST-a je “Sve naše varljive godine” jer će se festival baviti studentskim nemirima 1968. i pedesetogodišnjicom od kada je ovaj talas pobune zahvatio ceo svet, najavljeno je danas u Skupštini grada.

– Festival će nastaviti s prikazivanjem domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva festivalska izdanja ali će sada taj vidokrug biti proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent – rekao je Aleksandar Avramović, član programskog odbora SOFESTA. On je skrenuo pažnju da će se na taj način publici i stručnoj javnosti pružiti mogućnost uvida u tematske i umetničke tokove i komparacije dosega pre svega na EX YU prostorima.

– Za pet festivalskih dana biće prikazana 23 filma. U takmičarskoj konkurenciji je 15 ostvarenja, najmlađe očekuju tri naslova, koliko i dokumentarnih, a na kraju, u čast nagrađenih, po jedan dugometražni i kratkometražni igrani film.

U ovom drugom, pod naslovom: “Poziv”, reditelja Miloša LJubomirovića, glavnu ulogu, prvi put na filmu, igra višedecenijski partner i prijatelj i dobra duša Festivala – Nada Savkić, legenda kafane: “Kod Nade i Tome” u Tresijama, koja će dobiti i posebnu zahvalnicu festivala – “U ime decenija dobrote – kazao je Avramović.

Prema njegovim rečima i žiri će sada biti specifičan budući da je njegove članove odabrao prethodni žiri, odnosno, svi su lauerati.

Hristina Popović je tumačila glavnu ulogu u pobedničkoj Jeseni samuraja, a članovi su dobitnici nagrada za najbolju mušku ulogu: Igor Đorđević (“Slepi putnik na brodu ludaka”)  i za režiju: Bojan Vuletić (“Rekvijem za gospođu J”)

Kako se SOFEST uvek bavi godišnjicima i događaja koji su bitno uticali na srpski, jugoslovenski i svetski film a sada je to pet decenija od studentskih nemira 1968, stvorena je mogućnost da se publika podseti , ali da se iskaže poštovanje najznačajnijim stvaraocima domaćeg filma.

Najavljena je panel diskusija u kojoj će učestvovati svedok 1968 i kultni filmski autor Želimir Žilnik, filmski kritičar Miroljub Stojanović, scenarista Milan Nikodijević, pisac knjige o Saši Petroviću Vlastimir Sudar i student istorije filozofije s Kolumbija univerziteta Vukan Marković.

Svi oni će pokušati da daju relevantne odgovore o ovoj temi u koju se, praktično, ni posle 50 godina, nije dublje zaronilo – kažu organizatori SOFESTA.

Metaforički odgovor ovoj temi biće dat i kroz izložbu plakata i postera 1968/2018 u Galeriji Kulturnog centra u Sopotu gde našu savremenost predstavlja plakat filma NIGDE koji otvara 47 SOFEST.

Za ovogodišnje izdanje filmskog festivala u Sopotu , Grad je ove godine izdvojio četiri miliona i 200.000 dinara, a Ministarstvo kulture 200.000 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari