Čuveni filmski festival u Veneciji, 68. po redu, počinje u sredu 31. avgusta i trajaće do 10. septembra. Glavnu pažnju privlači takmičarski program – 22 filma (sve premijere) koji će se nadmetati za Zlatnog lava, a ove godine konkurencija je izuzetno jaka.


U trci za prestižno priznanje su i Tomas Alfredson sa adaptacijom Džon Le Kareovog hladnoratovskog trilera „Tinker, Tailor, Soldier, Spy“ (Geri Oldman, Kolin Firt), Kanađanin Dejvid Kronenberg sa „A Dangerous Method“ (Kira Najtli, Majkl Fasbender, Vinsent Kasel), Tod Solonc sa „Dark Horse“, Roman Polanski i „Carnage“ (Džodi Foster, Kejt Vinlset), koji se neće pojaviti u Veneciji zbog straha da ga Italija ne izruči SAD, Andrea Arnold i „Wuthering Heights“ (adaptacija ljubavne storije Emili Bronte), ali i Ejmi Kanan Man, rediteljka koja na Mostru stiže sa svojim drugim filmom „Texas Killing Fields“, koji je priča o paru detektiva koji su na tragu serijskom ubici.

Iako festival još nije ni počeo, kontroverza se pojavila oko jednog azijskog predstavnika – Tajvan je uručio protest organizatorima zato što su pogrešno naveli da je film „Seediq Bale“ rađen u koprodukciji sa Kinom, iako je finansiran i produciran isključivo od strane Tajvana. Ovo delo je snimljeno sa budžetom od 24 miliona dolara, uz 15.000 učesnika i predstavlja borbu tajvanskih plemena protiv japanskih okupatora 1930-ih.

Kada je reč o delima van takmičarske konkurencije najviše pažnje pleni pop zvezda Madona i njen drugi rediteljski film „W. E.“ o Kralju Edvardu VIII. Al Paćino će se predstaviti svojim trećim rediteljskim ostvarenjem, ekranizacijom Oskar Vajldove nekada zabranjene „Salome“. Ipak, Džordž Kluni će sigurno privući najveću pažnju svojim „Ides of March“ koji će otvoriti festival. On će biti u trci za Zlatnim lavom, a u Veneciji je već nagrađivan 2005. kao najbolji glumac u filmu „Laku noć i srećno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari