Svečano otvoren 45. INFANT 1

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, svečano je otvoren večeras, 25. juna 2018. godine, na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta.

U ime grada Novog Sada, prisutnima se obratio predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, kome je dobrodošlicu ispred Kulturnog centra Novog Sada poželela Miljana Kozarov, pomoćnik direktora KCNS.

U svom obraćanju publici i učesnicima festivala, Jelušić je istakao da je tokom decenija postojanja INFANT više puta menjao ime i neprestano tragao za najprimerenijim konceptom koji će pružiti utočište nekim novim pozorišnim tendencijama.

– Postao je jedna od odrednica po kojima je Novi Sad stekao slavu i van granica naše zemlje i doprineo sticanju dveju prestižnih titula – titule Evropske prestonice kulture 2021 i Omladinske prestonice kulture 2019. godine – naglasio je Jelušić i dodao da ovaj festival istrajava na putu razvijanja kulturne scene i proširivanja vidika publike u čemu mu Grad Novi Sad pruža veliku podršku.

Prigodnom besedom, festival je otvorila Maja Mitić,   glumica, koreografkinja, rediteljka, dramaturg, gostujući profesor na „Goldsmit“ Univerzitetu u Londonu i član „Dah teatra.“  Ona je za sebe kazala da je svedok, učesnik i posmatrač INFANT-a od 1983. godine kada je u Novom Sadu upisala Akademiju umetnosti.

– Tih godina upijala sam festival, zaljubljivala se u njega i u ovaj grad. Još tada mi je bila važna rečenica: “Nema reka bez pritoka, nema glavnog pravca bez alternativnog“. Još tada mi je bilo jasno da je važno da se ovakav festival desi baš u ovom gradu – kazala je Maja Mitić, a zatim festival proglasila otvorenim.

U nastavku večeri, publika je imala priliku da   uživa u performansu pod nazivom „U izgradnji“ (Under Construction) pozorišne grupe Davai iz Izraela. Grupu su 2013. godine osnovali: Fjodor Makarov, Aleksej Gavrijelov i Vitalij Azarin. Sva tri člana rođeni su u bivšem SSSR-u, a u Izrael su se doselili 90-ih godina prošlog veka.

Komad „U izgradnji“ zapravo je neverbalna komedija o tri ekscentrika koja dele pretrpan, zapušten stan: sijalice pregorevaju, cevi pucaju, komarci grizu, mozgovi su zbrčkani, svet šalje preteće signale… Ali ova gospoda žele da popiju čaj i tako će i biti, makar se svet raspadao.

Prethodno, uoči zvaničnog početka ovogodišnjeg INFANT-a, u 19 časova, na letnjoj sceni Kulturnog centra Novog Sada, izveden je urnebesni spektakl „Vivisekcija Kredenca“ u koprodukciji Festivala u Avinjonu i pozorišta Bastilja iz Francuske.

Ovo gostovanje i izvođenje realizovano je uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021” i programa Teatroskop (Srbija), čiji su osnivači: Francuski institut, Ministarstvo kulture i Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske.

Drugog dana 45. INFANT-a, u utorak 26. juna 2018. godine, u 11 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, biće održan okrugli sto o predstavama „Viviseksija kredenca“ i „U izgradnji“.

Istog dana odigraće se dve predstave u Srpskom narodnom pozorištu: u 19 časova, na sceni „Pera Dobrinović“, publika će moći da vidi predstavu „Balkanska tužbalica“, Puls teatra, a u 21.30 časova na Kamernoj sceni „Post kvartet“, takođe u izvođenju Puls teatra.

Izložbom koju je priredila Efemera kolektiva iz Srbije, a koja nosi naziv „Nova paradigma – nova čitanja”, u 23 časa u Klubu „Tribina mladih” KCNS-a, biće završen drugi dan INFANT-a.

Festival će trajati do ponedeljka, 2. jula 2018. godine. Biće izvedeno 11 predstava iz Francuske, Izraela, Srbije, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari