Svečano otvoren 67/68. Martovski festival u Domu omladine Beograda 1FOTO Stanislav Milojkovic

U Domu omladine Beograda večeras je svečano otvoren 67/68. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a do 25. aprila biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. godine, kada je festival otkazan zbog pandemije korona virusa, kao i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović  koji je otvorio Festival, posthumno  je dodelio nagradu za životno delo kompozitoru Zoranu Simjanoviću i uručio je njegovoj supruzi Ljiljani Erić-Simjanović, saopštio je BeoInfo.

Mladenović, koji je predsednik Odbora festivala, izrazio je čast i zadovoljstvo zbog prilike da otvori ovogodišnji Martovski festival i naglasio da je početak ove tradicionalne manifestacije ujedno i poruka da se život, koliko je to u ovom trenutku moguće, polako vraća u normalu.

– Iza nas je teška godina, godina puna straha, koju bismo najradije da zaboravimo. Pandemija je odnela mnogo života i na neki način nas vratila osnovnim vrednostima, koje smo nažalost, usled “brzog” stila života, pomalo zaboravili. Danas, slaveći “Dane Beograda”, otvaramo 67. i 68. izdanje Martovskog festivala. Iako naziv festivala jasno govori o terminu održavanja, ove godine ga otvaramo u aprilu i nadam se da je to poslednji takav slučaj. Kao što ovogodišnji slogan “Dana Beograda” kaže – Kultura pobeđuje, otvaranje ovogodišnjeg Martovskog festivala pokazuje da je to istina – rekao je Mladenović.

On je istakao da je ove godine priređen zaista obiman i bogat program. Mladenović je podsetio da je prošle godine sve bilo spremno za 67. izdanje festivala, ali je po uvođenju vanrednog stanja bilo jasno da mora doći do odlaganja.

– Najavili smo nakon toga festival za jesen, ali je i tada bilo nemoguće organizovati ovakav događaj, pa je doneta odluka da ove godine imamo “dupli program”. Konačno, pandemija je i u martu ove godine bila u zamahu, nadamo se poslednji put, pa je tako festival pomeren za april. Nadam se da ćemo do 25. aprila uspeti da realizujemo sve što je planirano i da ćemo u takmičarskom programu videti svih 95 filmova – 54 iz programa 67. festivala i 41 iz 68. izdanja. Pripremljeno je i mnogo materijala iz revijalnog dela programa, mnoštvo radionica i nadam se da ćemo iskoristiti sve potencijale koje nam ovaj festival svake godine pruža. Apelujemo na sve mlade filmske stvaraoce, one koji su na početku karijere, da budu što prisutniji i iskoriste priliku koja im se pruža kroz bogat program ovogodišnjeg festivala – naglasio je Mladenović.

On je dodao da je ovogodišnji festival posvećen kompozitoru Zoranu Simjanoviću, kako je rekao, divnom čoveku, velikom stvaraocu i sjajnom umetniku.

– On je dobitnik nagrade za životno delo i tu odluku doneli smo još prošle godine. Odlaganje festivala, prošlogodišnje, kao i ovogodišnje za jedan mesec, nije dozvolilo da Zoran Simjanović lično dobije priznanje kojem se mnogo radovao. Strašni virus ga je otrgao od nas i možemo samo da mu kažemo hvala za sve što je uradio za filmsku umetnost u Srbiji, kao i uopšte za kulturu u našoj zemlji. Taj gubitak je toliko veliki da ćemo ga postati svesni tek u narednim godinama. Ostaje njegovo veliko delo i nadam se da će svi studenti koje je izveo na pravi filmski put, nastaviti tamo gde je on stao – poručio je Mladenović.

Martovski festival trajaće do 25. aprila i publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.