Svečano otvorena izložba “Okean Pekić” u Biblioteci grada Beograda 1Foto: Deo plakata

“Pekić je tu, Pekić je čitan, prisutan je čak i u najgorim trenucima, i pokazuje se da je taj fantastični majstor uspevao da da i neke odgovore koje nismo mogli da nađemo na drugim mestima“, izjavila je direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, otvarajući danas izložbu simboličnog naslova “Okean Pekić”, multimedijalni projekat posvećen životu i stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine 20. veka, kojim se obeležava trideset godina od njegove smrti.

Kako je istakao kritičar i pisac Mihajlo Pantić, kada je Pekić otišao, a zapravo nikada nije, jer je ostao i ostaće među nama i među svim budućim čitaocima dok je ovog jezika, imao je 62 godine.

“Sada, sa ove vremenske razdaljine, kada imam nekoliko godina više nego što je on imao onda, vidim, zapravo da je taj njegov samo zemaljski odlazak potvrdio prastaro, neumoljivo pravilo da najbolji odlaze prvi i to uvek prerano. Ovu izložbu smo planirali za 2020. povodom “okrugle” Pekićeve godišnjice rođenja, tako da ona čini pridruženi ili naporedni deo sa knjigom istoimenog naslova koju sam priredio u ediciji “Vrhovi”, a u kojoj su Pekićevi saputnici i prijatelji govorili o njegovoj umnoj, etičkoj i stvaralačkoj izuzetnosti – rekao je Pantić.

Autorka multimedijalnog projekta “Okean Pekić”, Olga Krasić Marjanović, izjavila je da je ovaj kulturni događaj pokušaj je da se fotografijom, dokumentom, ličnim predmetima, rukopisnom građom iznova skrene pažnja na neprolazne vrednosti knjiga koje je pisao Borislav Pekić.

Obimna građa izložbe prezentovana je na 38 velikih plakata koji su podeljeni u dve celine – prva prati  šezdesetdvogodišnji život Pekića, od najranijeg detinjstva do poslednjih trenutaka, a drugu veliku celinu predstavljaju plakati koji prate njegovo stvaralaštvo.

Iz rukopisne građe pisca odabrano je nekoliko stranica dnevničkih zapisa, kao i skice, karte i albumi vezani za nastanak „Zlatnog runa“, a iz bogate arhive porodice Pekić skenirane su mnoge povelje, nagrade i priznanja koje su dodeljivane piscu za knjige, radio drame i pozorišne predstave.

U vitrinama se mogu videti mnogi originalni piščevi premeti koje je izabrala i za ovu priliku ustupila porodica Pekić, a izložbu prati i bogato ilustrovani katalog koji je autorka uradila zajedno sa dizajnerkom Snežanom Rajković, kao i Pekićevi intervjui dati RTS-u.

“Citiraću akademika Dušana Kovačevića koji je rekao: ”Vreme potpisuje drugi put vrednost onoga što smo uradili. A ako vreme ne potpiše, onda je to nešto što je samo deo našega posla”. To je tačno kada je Pekić u pitanju, jer je vreme višestruko potvrdilo vrednost njegovog dela koje će najvećim slovima biti upisano u istoriju srpske književnosti – izjavila je Olga Krasić Marjanović.

Izložba je nastala 2007. godine, u produkciji BGB, za ovu priliku proširena je novim plakatima i dokumentima, a ovaj multimedijalni projekat prati i veći broj video zapisa iz TV drama i pozorišnih predstava nastalih po Pekićevim delima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari