“Sveci marširaju od Nišvila do Nju Orleansa”: Novi besplatni program na džez festivalu u Nišu 1Foto Nišvil

Internacionalni festival Nišvil (Nišville) je za ovogodišnje, 29. izdanje, uveo novi besplatni program u okviru kojeg će se u “džeziranju” takmičiti najbolji balkanski bras orkestri, odnosno bendovi koji se sastoje od duvačkih instumenata i udaraljki.

 

Ovaj program će biti izveden na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, koju festival nije koristio poslednjih godina.

Nišvil je tim povodom uveo i još jednu festivalski nagradu, „Badi Bolden“ (Buddy Bolden) , koja nosi naziv po vođi prvog džez orkestra iz Nju Orleansa sa kraja 19. veka, a najbolji solista dobiće nagradu „Maksut Maksutović“, po poznatom niškom trubaču, koji se uspešno bavio džez, klasičnom i tzradicionalnom muzikom, a godinama je radio u SAD.

“Današnji balkanski bras bendovi umnogome podsećaju na marširajuće orkestre Nju Orleansa, što je između ostalih potvrdio i čuveni džez trubač i dvostruki doktor nauka američkog Delaver univerziteta, Donald Bird (Donald Byrd) kada je 2007. godine sa Orkestrom Gorana Cekića izveo ‘When the saints go marching in’ na ulicama Niša, ali i na Letnjoj pozornici”, rekao je Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

“Sveci marširaju od Nišvila do Nju Orleansa”: Novi besplatni program na džez festivalu u Nišu 2
Badi Bolden: Foto Nišvil/ vikipedija

Uz program od 30 minuta po sopstvenom izboru, svaki orkestar je obavezan da izvede ii numere “Kad sveci marširaju”, koji je džez standarad, džez improvizaciju po sopstvenom izboru i numeru “Đeli Mara” Šabana Bajramovića.

“Ovaj program biće i svojevrstan šoukejs (showcase) za prisutne goste Nišvila, inače menadžere svetskih agencija, kao i direktore drugih džez festivala koji mogu odabrati bilo koji bend za nastupe na njihovim turnejama i festivalima”, kaže Blagojević.

Pobednik će dobiti priliku da nastupi na zatvaranju glavnog programa ovogodišnjeg Nišvila, kao i nastup na nekom od svetskih festivala u Belgiji, Francuskoj ili Americi.

Nastupe orkestara ocenjivaće internacionalni žiri sastavljen od eminentnih džez trubača i direktora stranih džez i vorld mjuzik (world music) festivala.

Na ovogodišnjem Nišvilu će nastupiti oko 800 izvođača u okviru 250 programa, među kojima su i pozorišni i filmski, a na 16 stejdževa, od kojih su svi besplatni, izuzev mejn i ert stejdž (Main&Earth stage), na kojem se izvodi glavni muzički program.

Festival traje of 4. do 13. avgusta, a glavni program od 10. fo 13. avgusta.

 

Kako da se prijave zainteresovani orkestri?

Zainteresovani orkestri mogu svoje prijave poslati na mail [email protected] .

Organizacioni tim Nišvila obaviće predselekciju prijavljenih orkestara i pre početka festivala objaviti definitivan spisak učesnika takmicenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari