Svetozar Rapajić: Statueta Joakima Vujića kruna mog rada 1Kragujevac Foto: Milan Nikić

Knjaževsko srpski teatar (KST) u Kragujevcu obeležio je sinoć, na Sretenje, 186 godina od osnivanja i tim povodom zaslužnim pojedincima dodelio tradicionalna prizanja.

Najznčačajnije priznanje KST, Statueta “Joakim Vujić”, koju kragujevački teatar decenijama unazad dodeljuje istaknutim dramskim umetnicima za doprisnos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, sinoć je uručena profesoru i reditelju Svetozaru Rapajiću.

Rapajić je za Radio – televiziju Kragujevac rekao da je to “najveća pozorišna nagrada”, te da je “ponosan što je u društvu korifeja, legendi“ – njenih dosadašnjih laureata.

– Prošlo je 60 godina mog profesionalnog rada i posle celog tog vremena, posle raznih i muka i zadovoljstava, i svega toga, dolazi ova kruna i neki dokaz da sve što to smo radili i što smo se mučili nije bilo uzalud, da je ostavilo nekog traga – kazao je Rapajić.

Prsten sa likom Joakima Vujića za dopris ugledu Knjaževsko srpskog teatra na domaćoj i međunarodnoj sceni, sinoć je dodeljen rediteljki Anđelki Nikolić, dok je godišnja nagrada teatra uručena glumcu iz Kragujevca Čedomiru Štajnu.

U znak sećanja na Sretenje 1835., kada je u Kragujevcu, povodom usvajanja Sretenjskog ustava, odigrana prva pozorišna predstava u Srbiji, komad Joakima Vujuća Fernanado i Jarika, sinoć je na velikoj sceni KST-a premijerno izvedena predstava “Generali ili srodstvo po oružju” prema tekstu Borislava Pekića i u režiji Marka Misirače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari