Svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „The Peasants / Seljaci” na 48. Toronto International Film Festivalu (TIFF) 1Foto: Stil iz filma

 

Dugometražni animirani film „The Peasants / Seljaci“, u koprodukciji Digitalkraft-a iz Srbije, producenata Ivana Pribićevića i Jelene Angelovski, imaće svetsku premijeru u programu Special Presentations 48. Toronto International Film Festivala (TIFF), koji se ove godine održava od 7. do 17. septembra.

Na ovom ostvarenju rediteljke Dorote Kobiela Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, nominovanih za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za film „S ljubavlju, Vinsent“ o životu Vinsenta Van Goga, radilo je 22 slikara i slikarki iz Srbije uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića, zajedno sa VFX timom producentske kuće Digitalkraft.

Inostrani koproducenti filma su BreakThru Films iz Poljske i Art Shot iz Litvanije.

Povodom premijere na Toronto International Film Festivalu objavljen je prvi trejler filma:

Radnja se temelji na romanu Vladislava Rejmonta, dobitnika Nobelove nagrade. „Seljaci“ je tragična priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos svojoj ljubavi prema njegovom sinu Anteku.

Vremenom, Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana i mora da se bori da sačuva svoju nezavisnost. Radnja se odvija na poljskom selu na prelazu iz 19. u 20. vek, a dramatični preokreti priče vezani su za promene godišnjih doba, težak rad na poljima i tradicionalne lokalne praznike.

Svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „The Peasants / Seljaci” na 48. Toronto International Film Festivalu (TIFF) 2
Foto: Stil iz filma

Ovaj jedinstveni mikrosvet seoske zajednice služi kao povod da se ispriča univerzalna i aktuelna priča, o tragičnoj ljubavi i životu u maloj zajednici gde pravila i tradicija određuju uloge svakoga, a izlazak iz očekivanog može da rezultuje ismevanjem i odbacivanjem.

Prethodni film rediteljke Dorote Kobiela Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, „S ljubavlju, Vinsent“, zaradio je 42 miliona dolara na blagajnama. “The Peasants / Seljaci” se snima istom slikarskom tehnikom koja je osvojila srca fanova širom sveta.

Toronto International Film Festival postoji od 1976. godine i najznačajniji je filmski festival na severnoameričkom kontinentu, sa godišnjom posetom od preko 400.000 ljudi.

Svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „The Peasants / Seljaci” na 48. Toronto International Film Festivalu (TIFF) 3
Foto: Stil iz filma

Ove godine će, u selekcijiama Gala i Special Presentations, premijerno biti prikazana nova ostvarenja Ričarda Linklejtera, Aleksandra Pejna, Hirokazu Kore-Ede, Itana Houka, i mnogih drugih renomiranih reditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari