Svetski dan poezije: Dva veka od rođenja Branka Radičevića i devet decenija od rođenja Branka Miljkovića 1

„Svetski dan poezije, koji se svake godine obeležava 21. marta, slavi jedan od najdragocenijih oblika kulturnog i jezičkog izraza i identiteta čovečanstva. Tokom čitave istorije, u svim kulturama i na svim kontinentima, poezija se obraća svima nama i našim zajedničkim vrednostima, preobražavajući najjednostavnije pesme u moćan podsticaj dijalogu i miru.

Svetski dan poezije prilika je da se oda počast pesnicima, da se ožive usmene tradicije čitanja poezije, da se podstakne čitanje, pisanje i podučavanje poezije, da se neguje stapanje poezije s drugim umetnostima, kao što su pozorište, ples, muzika i slikarstvo, i da se poveća vidljivost poezije u medijima. Sve dok poezija spaja ljude na svim kontinentima, pozivamo sve da nam se pridruže“, glasi saopštenje Ujedinjenih nacija povodom praznika pesništva i pesnikinja i pesnika.

Svetski dan poezije proglasio je UNESKO 1999. godine, a Kulturni centar Beograda je dve godine kasnije, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival, koji se organizuje svake godine, 21. marta.

Na njemu su do sada u Srbiji, u Kulturnom centru Beograda, ali i u brojnim partnerskim institucijama, gostovali autori i autorke poput: Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, DŽeroma Rotenberga, te Radmile Lazić, Zvonka Karanovića, Ane Ristović, Milene Marković, Danice Vukićević, Petra Matovića, Dragane Mladenović, Duška Novakovića, Nenada Miloševića i mnogih drugih.

Ove godine 21. i 22. marta od 18.30 do 21.30 Svetski dan(i) poezije realizuju se pod motom „Jedni (o) drugima“ u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Urednici i koordinatori festivalskih dana: Jelena Nidžović i Marko Čudić.

U Srpskom književnom društvu održava se programa pod nazivom „Dvesta lirskih godina – Svetski dan poezije za dva Branka“ u četvrtak od 17 sati.

Ove godine obeležavamo dva veka od rođenja Branka Radičevića (Slavonski Brod, 28. mart 1824 – Beč, 1. jul 1853) i devet decenija od rođenja Branka Miljkovića (Niš, 29. januar 1934 – Zagreb, 12. februar 1961).

Pesme čitaju: Momčilo Bakrač, Vladislava Vojnović, Danica Vukićević, Jelena Gavrilović, Ivan Despotović, Kajoko Jamasaki, Marijana Jovelić, Ivana Milankov, Nenad Milošević, Živorad Nedeljković, Dejana Nikolić, Sanda Ristić Stojanović…

Vodi: Nadežda Purić Jovanović.

Tradicionalno Provetravanje pesme, povodom obeležavanja Svetskog dana poezije u Nišu, ove godine prerasta u trodnevni festival književnosti, koji organizuje Društvo književnika i književnih prevodilaca, u čast devedesete godišnjice od rođenja Branka Miljkovića.

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa gradskim institucijama i organizacijama kulture jedanaestu godinu zaredom obeležava Svetski dan poezije.

Organizovanim čitanjem i govorenjem stihova na javnim mestima, ulicama, trgovima i mostovima, članovi Društva javno zagovaraju pisanje i čitanje poezije.

Sve počinje na platou Narodnog pozorišta u Nišu, danas u podne sa pozivom svima da pročitaju omiljenu pesmu omiljenog pesnika i isprate program koji će ove godine trajati do subote, 23. marta.

Svetski dan poezije: Dva veka od rođenja Branka Radičevića i devet decenija od rođenja Branka Miljkovića 2

Treći trg i Srebrno drvo obeležavaju Svetski dan poezije i drugi rođendan knjižare Treće drvo programom koji počinje četvrtak u 19 sati ispred knjižare (Čumićeva 2, Belgrade Design District), a obuhvata čitanje stihova savremenih i klasičnih pesnika, slušanje muzike Lenarda Koena sa gramofona, kao i otvaranje izložbe radova umetnica i dizajnerki: Dine Radoman, Dragane Nikolić i Sonje Žugić, pod nazivom Poez!ja, poez!ja.

Pesničko podne posvećeno Branku Radičeviću održaće se u četvrtak u Narodnom pozorištu na Sceni „Raša Plaović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari