"Tačka oslonca" - 43. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti 1Foto: Muzej primenjene umetnosti

 Ovogodišnji 43. Salon arhitekture, pod sloganom „Tačka oslonca“, biće održan od 12. maja do 5. juna, najavio je Muzej primenjene umetnosti, u kome se ova manifestacija održava.

Ovogodišnja izložba Salona kao i prethodna 2020. održava se u posebnim uslovima uzrokovanim upornim trajanjem pandemije pa će se tradicionalna dodela nagrada večeras od 19 sati na otvaranju Salona odigrati uz prisustvo predstavnika žirija i predstavnika nagrađenih. Žiri sastavljen od istaknutih arhitekata – Vladimir Anđelković, Ognjen Đurović, Nada Jelić, Dejan Miljković i Dejan Todorović dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale u kategoriji arhitektura, enterijer, urbanizam, eksperiment i istraživanje, publicistika, teorija i kritika arhitekture.

Izabranim sloganom „Tačka oslonca“ Salon upućuje na značaj arhitekture u formiranju životne i prostorne sredine urbanih celina, gradova, mesta, sveukupnog prostora. A samim tim i isticanje značaja ravnoteže u odnosu novoizgrađenog i postojećeg javnog prostora koji nisu u suprotnosti sa potrebama većine građana, običnih stanovnika. Svaka izložba arhitekture, pa i Salon, može se posmatrati kao neka vrsta tačke oslonca, istina krhka tačka oslonca, između ideala arhitektonske struke i realnosti sadašnjeg stanja arhitekture i urbanizma. Čini se da je stari poziv za povratiti grad danas aktuelniji nego ikad, navodi se u pozivu na ovogodišnji Salon arhitekture u MPU.

Od ukupno 232 kandidovana rada u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 129 radova, od kojih su u konkurenciji za nagrade razvrstana 74 rada u šest kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske fotografije a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade). Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Prateći program Salona ove godine, nažalost, neće biti održan u punom formatu usled ograničavajućih uslova okupljanja prouzrokovanih pandemijom kovid 19. Predviđen je samo fakultetski program – manifestacija „Pre Salona“ sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka čija izložba će biti otvorena 18. maja.

Izložba će tokom trajanja biti otvorena za posetu uz poštovanje svih mera zaštite radi sprečavanja širenja kovida 19. Za širu publiku predviđena su stručna vođenja.

Kustoskinja Salona i urednica kataloga: Ljiljana Miletić Abramović. Kustos saradnik: Mioljub Kušić, kustos Zbirke za arhitekturu MPU. Dizajn vizuelnog identiteta kataloga, plakata i pozivnice: Borut Vild, dizajner. Priprema za štampu izložbenih plakata i kataloga Dušan Tkačenko, dizajner.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “„Tačka oslonca“ – 43. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti”

  1. svake godine ista ekipa dodeljuju jedan drugom nagrade, a Beograd sve veca i veca urbanističko-arhitektonska katastrofa

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.