Testiraj se na igru 1Foto: Stanko Djalic

U okviru revijalnog programa 24. Festivala koreografskih minijatura, čiji je organizator Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), večeras na sceni BITEF teatra biće izvedeni radovi mladih koreografa Katarine Ilijašević i Sandre Milošević, prošlogodišnjih dobitnica Nagrade Ohrabrenje.

Ovogodišnji festival je „u znaku podrške domaćem stvaralaštvu u oblasti umetničke igre, koje trpi velike posledice usled vanrednih epidemioloških okolnosti, a njegov format prilagođen je nastaloj situaciji“, kažu u UBUS-u.

Slogan 24. Festivala koreografskih minijatura je „Testiraj se na igru“.

Plesna predstava „Vita brevis“ Katarine Ilijašević inspirisana je istoimenim romanom Justejna Gordera, a u dramaturgiji Luke Jovanova. Muziku je komponovao Aleksa Jeremić, dok je kostim poveren Milošu Janjiću.

U komadu igraju: Jovana Grujić, Nina Pantović, Bisera Dimčeva i Jana Milenković.

Hip-hop predstava „Deo mene i ja“ Sandre Milošević kombinuje ovaj urbani plesni stil sa savremenom umetničkom igrom.

Igrači Aleksandra Miladinović, Dika Babić, Marina Maksimović, Matija Jamina, Tamara Krstić, Tijana Koprivica, Stefan Tešić nastupiće uz muziku Darka Vidakovića i u kostimima Milice Vekić.

„Takmičarski program Festivala koreografskih minijatura zbog aktuelne epidemiološke situacije održaće se u izmenjenom programskom formatu. Vreme i mesto održavanja biće naknadno objavljeni. Međunarodni karakter Festivala ove godine neće moći da bude ispoštovan usled neizvesne epidemiološke situacije i čestih promena svih procedura. U znak podrške domaćim koreografima i izvođačima, koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti, ovogodišnji konkurs za takmičarski program biće otvoren samo za umetnike iz Srbije. Ove godine je i koncept drugačiji – Umetnički savet Festivala odabraće deset autora od prijavljenih kandidata, čiji će se radovi izvesti uživo ili virtuelno u zavisnosti od epidemiološke situacije i koji će, umesto dosadašnjeg nadmetanja za tri glavne festivalske nagrade, ovoga puta biti svi jednako finansijski stimulisani“, saopšteno je uz UBUS-a.

U Udruženju ističu da su ove godine zbog pandemije „sredstva na republičkom konkursu za umetničku igru smanjena, dok je gradski konkurs ukinut“, zbog čega će ovogodišnji festival biti realizovan sa više od 60 posto umanjenim sredstvima.

Ugrožen status

„Posebno izdvajamo ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene. Zato pozivamo stvaraoce da ne odustaju od stvaranja uprkos okolnostima, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika“, poručuju iz UBUS-a. Realizaciju ovogišnjeg Festivala koreaografskih minijatura e podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Institut za strateška istraživanja i analize, dok su KC Magacin i Institut za umetničku igru ustupili prostor za pripremu predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari