Tradicionalni "Dani kulture" u Novoj Varoši 1

U novovaroškom Domu kulture, od 8. februara do 8. marta, biće održana tradicionalna manifestacija „Dani kulture“, koja se u gradu na padinama Zlatara, sa manjim prekidima, održava gotovo pet decenija.

Tokom trajanja ove smotre, ustanovljene sa misijom da promoviše kulturno stvaralaštvo i afirmiše amaterizam u zlatarskom kraju, domaćoj publici predstaviće se brojni profesionalni glumci, pevači, instrumentalisti, kao i likovni stvaraoci. U okviru umetničkog programa biće izvedeno odnosno prikazano desetak izuzetno kvalitetnih kulturnih događaja, od kojih je najviše pozorišnih i muzičkih.

Prema ovih dana definitivno koncipiranom program, manifestacija će početi u četvrtak 8. februara, u galerijskom prostoru DK (19 i 30 sati) izložbom umetničkih radova Stanka Nikačevića, akademskog slikara iz Nove Varoši. Iste večeri, sa početkom u 20 sati, domaća publika će imati priliku da uživa u koncertu pop pevačice Jelene Tomašević. Poznata po snažnom vokalu, dobitnica brojnih domaćih i internacionalnih nagrada, učesnica Evrosonga 2008. godine, predstaviće Novovarošanima deo svog bogatog repertoara, na kojem dominiraju pesme: „Jutro“, „Oro“, „Okeani“, „Ime moje“, „Da mi je da mi se vrati“, „Košava“, „Vertigo“…

Nedelja, 11. februar, rezervisana je za hit pozorišnu predstavu „Hor bečkih dečaka“, u kojoj, po tekstu Miroljuba Nedovića, igraju doajeni srpskog glumišta Predrag Ejdus, Irfan Mensur i Slobodan Boba Ninković. Organizatori očekuju da će tragikomedija o gastarbajterima u Beču, koji sanjaju budućnost, a jedva se bore za sadašnjost, zabaviti publiku, pogotovo ako se ima u vidu maestralna gluma tri pozorišna barda. Predstava počinje u 20 sati. Dva dana kasnije uživaće najmlađi poklonici pozorišne umetnosti. Za sve njih će grupa profesionalnih beogradskih glumaca, u prepodnevnim satima (pola deset i pola dvanaest) izvesti predstavu „Zaleđeno kraljevstvo“. Predstava ima dug pozorišni život i obišla je mnoge gradove u Srbiji, donoseći osmeh na lice mališanima različitog uzrasta.

Koncert kantautora, interpretatora starogradske domaće muzike, popularnih evergrin kompozicija, šansona i filmske muzike Miloš Radović gostovaće u Novoj Varoši u četvrtak 15. februara. Koncert je zakazan za 20 sati. Još jedan muzički događaj obeležiće ovogodišnju manifestaciju. Reč je o koncertu sevdalinki u izvođenju uglavnom domaćih pevača i instrumentalista. Veče sevdaha nosi naziv „Ovo malo duše“, a počeće u 20 sati.

Ni ljubitelji filma neće ostati uskraćeni tokom Dana kulture. U četvrtak 22. februara (20 sati) biće prikazan film Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“. Reč je o romansiranom dokumentarcu, snimanom u 22 države sveta, kojim reditelj, rodom iz Sarajeva, spaja slike sopstvene prošlosti i na kraju se vraća počecima. Organizatori manifestacije su za poklonike pozorišne umetnosti pripremili još jedno prijatno iznenađenje. Reč je o trenutno jednoj od najigranijih predstava „Ručni rad“, u kojoj briljiraju prvakinje beogradskog glumišta Dara DŽokić, Isidora Minić i Branka Šelić. I sama glumačka postavka je dovoljna pozivnica za Novovarošane da u sredu 28. februara (20 sati) dođu da pogledaju predstavu, a njena tematika je pravi mamac za publiku. Crnohumorna priča, koju je napisao čuveni francuski pisac Žan Klod Danoa, govori o položaju žena u društvu i stereotipa u njihovom ponašanju. Glavne akterke ne shvataju apsurd svoje situacije u kojoj su one same žrtve okruženja, a to ne shvataju, ali zato imaju duboku empatiju prema drugim pripadnicama nežnijeg pola.

Pozorišni program u okviru „Dana kulture“ koncipiran je tako da se dovoljno pažnje posveti i predškolcima i školarcima. Tako će oni imati priliku da u utorak 6. marta uživaju u predstavi „Avantura Maše i Mede“, koju u dva prepodnevna termina (pola deset i pola dvanaest) izvodi trupa profesionalnih glumaca iz srpske prestonice.“Zavesu“ na ovogodišnje „Dane kulture“ spustiće Tamburaški orkestar Doma kulture. NJegovi članovi – miljenici ovdašnje publike, će u četvrtak (20 sati) održati tradicionalni osmomartovski koncert, koji će biti poklon publici, prvenstveno Novovarošankama.

– Potrudili smo se da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, umetnički program koncipiramo tako da on pre svega bude kvalitetan i raznovrstan. Prošle godine smo postavili standarde u ovom smislu, tako da nam ovog puta nije bilo lako da sa nedovoljno novca odaberemo sadržaje koji će zadovoljiti kriterijume i kvaliteta i kvantiteta. Blagu prednost pri izboru imali su teatarski i muzički događaji jer su oni tradicionalno i najposećeniji. Poštovali smo umetnički senzibilitet i različita interesovanja novovaroške publike, za koju i priređujemo manifestaciju, trudeći se da i cene ulaznica prilagodimo njihovom džepu, ističe Mihrija Hadžić, direktorka Doma kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari