„Neke stvari se mogu ispričati, neke se moraju videti, a ima i onih koje postaju očigledne tek kad ih nacrta Predrag Koraksić“, napisao je između ostalog novinar Stojan Cerović u katalogu za izložbu karikatura „Trajno prošlo vreme“ Predraga Koraksića Coraxa, koja će biti otvorena večeras u 19 sati u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Na otvaranju biće predstavljena i Koraksova knjiga „Trajno prošlo vreme: hronologija 1990-2001“, o kojoj će, pored autora, govoriti i Dušan Veličković, pisac i publicista. Ovo izdanje, koje je nagrađeno priznanjem Službenog glasnika za publicistiku, sadrži 600 karikatura od gotovo 4.000, koliko ih je do sada Koraksić nacrtao, a neke od duhovitih i ubojitih crteža (više od 60), koji bolje od svakog komentara i analize, opisuju zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije poslednjih decenija, publika će moći da pogleda na izložbi.

Knjiga „Trajno prošlo vreme: hronologija 1990-2001“, u izdanju Alexandria Press iz Beograda, sa objašnjenjima i napomenama istoričara, na srpskom i engleskom jeziku, predstavlja jedinstveni vodič kroz prošlost koja traje. Knjigu je priredila istoričarka dr Branka Prpa, a uvodne tekstove su napisali Dušan Makavejev, Bora Ćosić i Vladimir Pištalo.

„Jedna od božjih zapovesti, u slobodnom prevodu, glasi: Ne budi lažni svedok! Koraks je ispunio tu zapovest. Bez oaza čistote kakvo je Koraksovo delo, naše brutalno vreme izgledalo bi gore“, piše između ostalog Pištalo, dok Makavejev ističe da je građanska pismenost velikog broja „šetača po mrazu daleke zime '96/97“, „umnogome dugovale Koraksovom grafičkom iskazu“.

Legendarni karikaturista rođen je u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici. Karikature je počeo da objavljuje od sedmog razreda, davne 1950. godine, prvo u listovima Jež i Rad, da bi vrlo brzo počeo da radi u Večernjim novostima, gde je proveo više od 30 godina. Od 1988. godine radi za nekoliko nezavisnih listova. Svakodnevno objavljuje karikature u dnevnom listu Danas, a stalni je saradnik i portala Slobodna Evropa i Peščanik. Održao je više od 40 izložbi u zemlji i svetu, i dobitnik je brojnih nagrada.

Predrag Koraksić Corax večeras će potpisivati knjige, koje će biti u prodaji po promotivnoj ceni, a izložba je otvorena do 8. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari