Tri dana džeza u Kragujevcu 1Foto: V. G.

U Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, od 26. do 28. avgusta, biće održan 23. Internacionalni džez festival.

Ovogodišnji festival okupio je umetnike iz zemlje, regiona i sveta, pa će ljubitelji džeza moći da uživaju u narednim danima u Kragujevcu.

U petak, 26. avgusta, glavni program otvara Miško Plavi Trio koga čine Miško Plavi, Vasil Hadžimanovi i Miroslav Tovirac.

Kako kažu organizatori festivala, biće to lepo veče za nešto starije sugrađane, koji su pratili i ranije nastupe ovih muzičara

Drugo veče rezervisano je za nemački bend Slatec, koga čine šest sjajnih nemačkih muzičara koji izvode tehno džez.

Poslednje festivalske večeri nastupiće instrumentalistkinja i saksofonistkinja Jasna Jovićević u sastavu Quinary sa četiri gudača, a program zatvara Antonie & Off Ground Ensemble, ansambal iz Severne Makedonije.

Svi koncerti počinju u 20 časova, a prihod od ulaznica biće namenjen u humanitarne svrhe, za troškove lečenja Kragujevčanke Ane Miletić.

Direktorka festivala Verica Nerić za Danas ističe da je sve spremno za sutrašnje nastupe.

– Imamo svoju staru publiku, koja godinama dolazi na festival. Svi smo mi uz njega od početka, prvo kao publika, a sada kao organizatori. Trudimo se da gradimo i novu publiku i da mlade uključujemo u svet džeza, ističe Nerić.

Ona objašnjava da je zanimljivo da u Kragujevcu postoji muzička škola i umetničku fakultet, da ima mnogo učenika, studenata i profesora, ali nema mnogo džezera, tako da se oni trude da tu scenu održe i da u Kragujevac donesu najbolji svetski džez zvuk.

– Trudimo se da dovedemo, kako najbolje predavače kroz prateće programe u toku godine, tako i renomirane džez izvođače na samom festivalu. Imamo umetnički savet koji prati i selektuje ko bi mogao da nastupi, a s ozbirom da smo festival koji već ima neki status izvođači se i sami javljaju. Mi onda pažljivo biramo koga ćemo pozvati, u skladu sa našim mogućnostima da ih ugostimo i njihovim turnejama, kaže naša sagovornica.

Prateći program festivala je tradicionalno radionica, a ove godine je to bila visoko profesionalna radionica flaute u saradnji sa profesorima Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

– Na radionicu su se prijavili profesionalni flautisti iz Užica, Požege, Trstenika, Vrnjačke banje, iz celog regiona. Drugi dan radionice je bio otvorenog tipa gde smo deci prikazali sve vrste flauta i promovisali taj zvuk. Za nas je važno da promovišemo i žensko stvaralaštvo i žene koje su vođe benda, a njihova predstavnica ove godine na festivalu je Jasna Jovićević.

Osim radionice, u tržnom centru Big Fashion organizovana je izložba svih umetnika koji su nastupali u Kragujevcu, pod okriljem Festivala, od avgusta 2021. godine do danas.

Internacionalni džez festival je godinama bio rezervisan za oktobar, ali poslednje tri godine njegov termin je tokom Kulturnog leta u Kragujevcu.

Organizatori ističu da su sa početkom pandemije bili prinuđeni da festival organizuju na otvorenom prostoru, pa se tako on održavao prethodne dve godine u Zastavinoj bašti.

Ove godine zbog vremenskih uslova, ponovo je premešten u zatvoren prostor, u Svečanu salu Prve kragujevačke gimanzije.

– Trudimo se da publika ne dolazi samo na festival, pa smo zato prošle godine organizovali Mid Džez 1. novembra. Tada smo ugostili Big Bend iz Kelna, koji je nastupio sa 18 izvođača. Tako da nastojimo da budemo aktivni tokom cele godine i da gradimo odnos sa publikom.

Organizator festivala je Art Quart tim uz podršku grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari