Tri decenije od smrti Pavla Vuisića 1Foto: Wikipedia

Povodom 30 godina od smrti barda glume i pesnika Pavla Vuisića, Udruženje „Adligat“ i Vuisićeva udovica Mirjana organizovali su niz prigodnih događaja kako bi dostojno obeležili godišnjicu, saopšteno je danas iz Udruženja.

Tokom pomena, predsednik „Adligata“ Viktor Lazić pročitao je Vuisićev testament koji je decenijama u medijima bio cenzurisan, a potom je „organizovano druženje u jednoj kafani po Pajinom ukusu, gde se nekoliko sati jelo i pilo, a prikazan je i dokumentarni film o Paji koji je pripremila Mirjana Vuisić“.

U svečanoj sali „Adligata“ na Banjici održan je specijalni program tokom kojeg su čitane Pajine pesme, izreke i tekstovi, a Mirjana Vuisić ispričala je nekoliko anegdota iz njihovog zajedničkog života.

Događaj je organizovan za zatvoreni krug prijatelja i poštovalaca Pavla Vuisića, s obzirom na to da je njemu pažnje javnosti bilo preko glave, pa je nije želeo ni u smrti, navedeno je u saopštenju.

„Molim smrt objaviti najmanje tri dana posle pogreba. Da mojemu pogrebu ne prisustvuje niko do nje (Mirjane) i da ne bude ničega od s..nja kao što su govori, priče… Molim samo Ona i Ja“, neke su od izjava koje je Vuisić govorio još za života.

Udruženje „Adligat“ objavilo je poseban katalog o legatu koji se besplatno poklanja posetiocima.

U legatu se mogu videti originalni Vuisićevi testamenti, njegove pesme u rukopisu pisane na salvetama, kutijama cigareta, papirićima, njegove lule, upaljači, fogotrafije i mnogi drugi zanimljivi detalji iz glumčevog ličnog života.

Filmografija Pavla Vuisića stala je broju 177 – glumio je u 129 dugometražnih filmova, 17 serija, 14 TV filmova, šest mini televizijskih serija i pet kratkih TV filmova.

Ostaće upamćen, između ostalo, po ulogama u Šolaji (1955) i u filmovima: Desant na Drvar (1963), Bitka na Neretvi (1969), Valter brani Sarajevo (1972), Šešir profesora Koste Vujića (1972), Čuvar plaže u zimskom periodu (1976), Salaš u Malom Ritu (1976), Povratak otpisanih (1976), Otpisani (1978), Ko to tamo peva (1980), Sjećaš li se Doli Bel (1981), Maratonci trče počasni krug (1982), Pop Ćira i pop Spira (1982), Otac na službenom putu (1985).

Proslavile su ga i uloge u televizijskim serijama, posebno u seriji „Kamiondžije“, a u legatu u Muzejima Adligata se nalazi i svežanj ključeva na kome je i originalni ključ kamiona koji je vožen u toj seriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari