Kisin je rođen 1971. u Moskvi. Majka mu je bila pijanistkinja, otac inženjer, koji su 1992. napustili Rusiju da bi se sasvim posvetili karijeri svog genijalno obdarenog sina. Još kao dvogodišnjak je Jevgenij po sluhu počeo da svira. Sa šest godina je primljen u Gnesin školu, u klasu Ane Pavlovne Kantor, čiji je učenik ostao do danas.

Kisin je rođen 1971. u Moskvi. Majka mu je bila pijanistkinja, otac inženjer, koji su 1992. napustili Rusiju da bi se sasvim posvetili karijeri svog genijalno obdarenog sina. Još kao dvogodišnjak je Jevgenij po sluhu počeo da svira. Sa šest godina je primljen u Gnesin školu, u klasu Ane Pavlovne Kantor, čiji je učenik ostao do danas. Ana Pavlovna Kantor sada živi zajedno sa porodicom Kisin, i prati ga na svim turnejama.
Internacionalni ugled stekao je već 1984, kada je u uzrastu od dvanaest godina svirao dva Šopenova koncerta u velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, zajedno sa Moskovskim državnim orkestrom, sa Dmitrijem Kitajenkom za dirigentskim pultom. Tri godine docnije je Kisin debitovao na Zapadu sa Berlinskom filharmonijom. Tada je svirao prvi klavirski koncert P.I. Čajkovskog, sa Herbertom fon Karajanom. Taj nastup bio je Kisinov trijumf. Potom je bio na evropkoj turneji sa „Moskovskim virtuozima“ i Vladimirom Spivakovim. Svi su koncerti tada bili rasprodati. Od 1990. Kisin nastupa i u Americi, u kojoj je prvi put zajedno sa Njujorškom filharmonijom i Zubinom Mehtom svirao dva Šopenova koncerta. Deset dana docnije otvorio je stogodišnju sezonu u Karnegi holu, svojim pijanističkim resitalom.
Kisin nije učestvovao ni na jednom javnom takmičenju. Bio je najmlađi pijanista u istoriji muzike koji je dobio priznanje Musical Instrumentalist of the Year 1995. Dve godine docnije dobio je i najviše priznanje Triumph Award for Excellence, za svoj doprinos ruskoj kulturi. Iste godine bio je prvi pijanist koji je imao solo-resital na BBC Proms. Kisin nastupa oko šezdeset puta godišnje. Svaki njegov nastup je događaj koji biva mesecima unapred rasprodat. Kisin nije samo izvanredan pijanista i improvizator već i kompozitor. U jednom intervjuu saopštio je Kisin da njegovi idoli nisu Horovic, Rubinštajn ili Rihter, već Jakov Flir (1912-1978). Iako Flir nije bio najveći pijanista, sa njim se on oseća najsličnijim. Upravo je EMI Classics objavio Kisinove nove snimke: Evgeny Kissin, piano, London Symphony Orchestra sa Sir Colin Davisom. Mozart: Piano Concerto in C Minor, K. 491 i Schumann: Piano Concerto in A minor, Op. 54.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari