Spoj klasike, avangarde i starogradske muzike: najbolje od domaćeg zvuka i ove godine na Beogradskom džez festivalu 1foto: Jana Hila

Pred nama je još jedan, 38. po redu Beogradski džez festival, a pored svetskih zvezda kao i onih koji će to tek biti, očekuje nas ponovo predstavljanje najsvežijeg od recentne srpske produkcije.

„Serbian showcase“ se već nekoliko godina sa uspehom održava na samom festivalu, gde su u najboljem maniru predstavljeni sjajni domaći bendovi, neki koji će tek zajahati talas popularnosti u džez svetu, ali i iskusniji majstori. Počev od 2008. godine, Beogradski džez festival svake godine naručuje po jednu originalnu produkciju nekom od istaknutih domaćih umetnika ili sastava, najčešće na samom otvaranju manifestacije.Zato će ove godine, beogradski kvartetu Schime će nastupiti zajedno sa kamernim orkestrom Muzikon, na svečanom otvaranju 38. Beogradskog džez festivala. Koncert je zakazan za 26. oktobar, sa početkom u 19:00 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Sastav Schime je prvi put učestvovao na festivalu 2016. godine u okviru drugog srpskog showcasea, kada je promovisao debi album.U međuvremenu su bili finalisti takmičenja evropskih mladih sastava u organizaciji Evropske radiodifuzne unije, dva puta nastupali na čuvenom festivalu u Mersu (Nemačka), i ostvarili zanimljivu saradnju sa kamernim orkestrom Muzikon u vodama treće struje, mešajući džez sa klasikom. Za potrebe festivala, bend će u saradnji sa orkestrom izvesti potpuno novi program.

U okviru programa Serbian Showcase publici će se predstaviti Flautistkinja i kompozitorka Milena Jančurić i njen Quintet. Njen dugo očekivani debi album „Shapes and Stories“ sa sedam autorskih kompozicija izašao je krajem prošle godine, u izdanju diskografske kuće A.MA Records iz Barija, u ovom trenutku najagilnijeg izdavača novog srpskog džeza.

Zaječarski pijanista i kompozitor Aleksandar Jovanović Šljuka (1978) je gotovo samouk, a kroz voju karijeru je proišao kroz niz bendova, manje ili više pozantih džez publici, da bi čak i jedno vreme svirao sa popularnim reperom Marčelom. Krajem prošle godine objavio je prvi solo album klavirske muzike „Piano Solo“, sa šest autorskih numera u maniru balkan-džeza i upečatljivim obradama narodnih pesama „Jesen stiže rana“ i „Što se bore misli moje“.

Kolektiv Power NAP Trio okuplja velike talente srpske džez avangarde.Kreativni ekskluzivitet ovog kolektiva čini pokušaj da se avangardni pristup udruži sa muzikom uz koju su umetnici odrasli – bosanskim sevdalinkama i trubačkim orkestrima Dragačevskog okruga i južne Srbije. Iza njih je jedan album, Đape Mare Coa, Vol. 1 na kom su se predstavili autorskim materijalom ali i neobičnom obradom starogradske pesme „Imam jednu želju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari