Trubač i glumac sa velikim srcem: Bojan Krstić šef najboljeg orkestra na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči 1Vodja najboljeg orkestra:Bojan Krstić. Foto:Lična arhiva.

„Srećan sam, a kad ste srećni onda nema umora već čovek dobija neku novu snagu jer ste osvojili trubački Olimp, medju najboljim ste trubačima na svetu“, kaže za Danas Bojan Krstić čiji orkestar je na 61. Saboru trubača u Guči proglašen za najbolji.

Orkestar je osnovan 1995. godine. Od tada on nastavlja zlatnu tradiciju trubaštva u Vladičinom Hanu i na jugu Srbije koju su započeli Junuz Ismailović, Osman i Slobodan Salijević, te legendardni Boban i Marko Marković.

Pre sedam godina Bojan je osvojio Zlatnu trubu u Guči. Prethodno je njegov orkestar poneo i titulu najboljeg u omladinskoj konkurenciji Dragačevskog sabora.

„Godinama radimo i spremamo se za Guču. Znali smo da će doći i naših pet minuta koji vam obeleže život za sva vremena“, govori u jednom dahu Krstić, koji je noćas sa svojim orkestrom slavio zajedno sa svojim navijačima u Guči.

Na trubačkom kvalifikacionom takmičenju Vlasinsko leto ovaj orkestar bio je najbolji četiri puta. Prvi put 1999. godine potom 2000. pa 2003. i 2017.godine.

Nastupali su u zemljama Evrope, kao i na svim domaćim festivalima, a posebno su se istakli na festivalu u Cirihu u Švajcarskoj gde su nastupali pred dvadesetak hiljada ljudi.

Trubač i glumac sa velikim srcem: Bojan Krstić šef najboljeg orkestra na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči 2
Krstić sa svojim orkestrom. Foto: Sabor u Guči.

Glumili su i svirali u predstavi Nemačkog reditelja Franka Castrofa „Amerika“.

O njima su dokumentarne filmove, o kulturi i tradiciji Roma snimali Nemački RTL 1 i RTL2.

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je iz dalekog Tokija u Vladičin Han stigla ekipa Japanske državne televizije da snimi dokumentarni film o pripremama jednog romskog orkestra za nastup na Saboru u Guči.

Posle ove pobede koja zaokružuje san svakoga ko se lati limenog instrumenta Bojana Krstića i njegovoe kolege očekuju novi nastupi širom Evrope. Titula najboljeg orkestra je „kvalifikaciona ulaznica“ za svetsku trubačku scenu.

Narovno, kako priznaje i sam Bojan, biće vremena i za „sva veselja, svadbe i radosne dogadjaje u Srbiji koji ne mogu da prodju bez merakliskog zvuka trube“. Prvo što ga sada očekuje je proslava u rodnom Vladičinom Hanu sa kolegama i prijateljima, a onda zvuk putuje zajedno sa orkestrom da širi vedro raspoloženje i dira u najtanje dubine duše. Samo kako to južnjaci umeju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari