Trumbetaš Petrović: Promene u kulturi uvek se završe sa biće bolje

Prvakinja Beogradske opere povodom prvog operskog izvođenja u istoriji Kombank dvorane

Ostavite komentar


  1. Ovo mu dodje kao radna akcija iz 1952. na kojoj su se završavali kursevi za traktoriste…samo u kulturi i u drugoj deceniji trećeg milenijuma… „Džepna opera“…,“Seviljac“, Mocart na srpskom jeziku , šansa za mlade pevače (aplauzi izvodjačima od strane publike koja prvi put vidi operskog pevača-početnika uživo)… Doprinos kulturi narodnih masa…objašnjava primadona čitalaštvu Danasa sve o „instant operama“ koje će podići nivo kulturnog obrazovanja gradjana Srbije…čak i u Trsteniku sa nestrpljenjem očekuju da vide tu kulturu , pa da mogu unucima da pričaju „kako je nekad bilo“ … Neće njima tamo negde u provinciji niko više moći da kaže da su seljaci, da ne znaju ko je Mocart, Betoven, Rosini , ni šta je „Seviljac“… Aferim Srbijo!
    A onda po kilo brašna, litar zejtina (i desni opanak, što napisa Basara), pa na glasanje…

  2. Ovaj iskorak u letnjem kulturnom životu Beograda je bilo SKRAĆENO izvođenje Don Đovanija, tačnije pola opere je negde iščezlo (bar je u subotu bilo tako), a da publici nijednom nije pojašnjeno šta se to pobogu dogodilo? Da li je nekom pozlilo? Ako jeste, zašto to nije rečeno? Da li je ustvari planirano skraćeno izvođenje? Ako jeste, zašto nam to nije rečeno (negde napisano). Za cene karata koje su trostruko skuplje od cene karata u NP, ovo je poprilično nekorektno.

  3. Da li prestonicku opersku publiku sami operski izvodjaci smatraju toliko neukom i tupavom da nece primetiti REZ u drugom cinu koji je trajao svega 15 minuta? Ceo Don Giovanni cirka sat i po od ukupno (minimum) tri? Pa vi ste, gospodjo Trumbetas, deo ekipe (mislim na NP, ne SNS) koja tu publiku edukuje i neguje. Ili ste se nadali da taj svoj posao ipak niste uspeli da obavite pa da niko nece ni primetiti? Opera vec odavno NIJE sitnopalanacki ivent za sepurenje toaletama. Cekali smo Vase izvodjenje „Mi tradi“. Ili mozda nije trebalo?
    Drugo, ulaznice za gotovo celi 19. red su stampane DUPLO. Pa sam za pozamasnu sumu koju sam izdvojila (jer ja svoje karte kupujem) dobila to da me vratar voda u potpuno gluvu lozu u nivou partera. Kombank dvorana ne postuje svoje potrosace. A profesionalci od SVOJE publike hoce da prave magarce.

  4. Opera je prvi put izvedena 29. oktobra 1787. godine u Pragu (Stavovské divadlo) pod punim naslovom „Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni – Dramma giocoso in due atti“ sa velikim uspehom, za razliku od postavke u Beču (modifikovane) 7. maja, 1788 (Burgtheater), samo 14 predstava, što se objašnjavalo konzervativnim ukusom lokalne publike koja je smatrala da je „Mocartova muzika suviše teška za pevanje“. Ta je Mocartova opera nastala kao poboljšana verzija „Don Giovanni Tenorio“ od Đuzepea Gacanige (Giuseppe Gazzaniga, premjera: 5.02.1787. ). Pošto je ta Gacanigina opera postigla veliki uspeh Amadeus je od uprave Stavovské divadlo dobio 100 dukata (unapred) da za prašku operu komponuje svog „Don Žuana“ tj. da popravi i dotera Gacaniginu operu. Gacanigin Don Žuan je evolucijom, brušenjem, postao Mozartov Don Žuan zašto se to taji i u 21 veku?

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.