Anđela JovanovićFoto: FoNet/Festival filmskog scenarija

„Ni sada, ni bilo kada u budućnosti ne želim da budem u istom kadru s tim čovekom kako zbog onoga kroz šta sam ja prošla, tako i principijelno, zbog onoga za šta su ga moje koleginice optuživale” – rekla je glumica Anđela Jovanović misleći na glumca Branislava Lečića koji je trebalo da se pojavi u epizodnoj ulozi u četvrtoj sezoni serije „Radio Mileva“ u roli „čoveka lažno optuženog za zlostavljanje”, kako je juče odjeknulo u medijima.

Lečić je uzvratio tužbom za povredu „časti i ugleda“ a prvo pripremno ročište održaće se  sutra 6. marta.

Anđela je dodala i da je ovu odluku donela zbog neprijatnog iskustva u prošlosti o čijim detaljima nije želela da govori, a glumici su snažnu podršku na društvenim mrežama uputile javne ličnosti, pre svega koleginice i kolege.

Glumica Milena Radulović napisala je na svom Instagram profilu „Podrška, Anđela! Zato što, nevezano samo za slučaj koji je odjeknuo, ne postoji mlada glumica koja je radila sa Lečićem i nije imala situaciju koja bi se danas jasno i zakonski nazvala seksualnim uznemiravanjem. I to je celoj branši dobro poznato“.

Anđelu je, kako piše nova.rs, podržala i glumica Danijela Štajnfeld: „Hvala ti za snagu, što si rekla ‘ne’“, poručila je Danijela uz fotografiju koleginice.

Podsetimo, ona je optužila Branislava Lečića za silovanje ali je Više javno tužilaštvo odbacilo njenu krivičnu prijavu.

Anđelu je podržala i glumica Mirjana Karanović, a veoma zapažena je bila objava producentkinje Snežane Penev, koja je na društvenim mrežama istakla da se u njihovom poslu dobro zna ko je ko.

„Anđela nije samo jaka, hrabra i pametna žena. Ona je inspiracija i primer koji treba svi da sledimo. Nisi sama“, napisala je Snežana i dodala: „Pitam se i ne razumem, koji reditelj i koji producent je došao na ideju da angažuje Branislava Lečića? Može da prođe poligraf, može da tuži, može šta god, ali u našem poslu se jako dobro zna ko je ko“.

Snežana Penev pojasnila je za Danas i još neke medije zbog čega je podržala Anđelu, istakavši da je imala prilike da sarađuje i sa njom i sa Lečićem.

– Želim da izrazim svoju podršku glumici Anđeli Jovanović u vezi sa trenutnim slučajem sa kolegom Branislavom Lečićem. Imala sam priliku da sarađujem sa oboje i želim da istaknem da se moja podrška Anđeli zasniva na ličnom iskustvu i utisku kao producentkinje koja već više od 15 godina sarađuje sa velikim brojem glumaca, autora i filmskih radnika. Takođe, zanimljivo je primetiti da informacija o tužbi Branislava Lečića izazvala divne komentare podrške i solidarnosti prema glumici Anđeli, što je pravi primer zajedništva u umetničkoj zajednici. Verujem da svako ima pravo na svoje odluke i podržavam Anđelu u hrabroj odluci da zaštiti svoje dostojanstvo i integritet. Nadam se da će pravda prevladati i da će se situacija rešiti na najbolji mogući način.

Anđela je uvek bila visoko profesionalna i posvećena, dok je iskustvo koje sam imala sa Lečičem bilo krajnje neprofesionlano sa njegove strane. I to je naravno bio prvi u poslednji put da smo sarađivali – zaključila je Snežana Penev.

Crno na belo ili podrška?

Glumac Irfan Mensur, koji je zamenio Branislava Lečića u seriji „Radio Mileva“, ispričao je za Danas kako je do toga došlo i kako doživljeva celu situaciju.

– Producenti su me pozvali u jedanest uveče i rekli mi da sutra ujutro snimam. Odmah sam shvatio da nešto nije u redu – kaže Irfan dodajući da nije znao u čemu je problem ali da je svakako nešto što mora da razjasni da bi prihvatio to što treba da odigra.

– Pomislio sam na bolest glumca, ne daj bože, na smrt glumca, pomislio sam milion drugih stvari sem da je neko odbio da igra sa mojim kolegom – objašnjava Irfan dodajući da je zbog toga i zatražio objašnjenje. – Producent mi je rekao da jedna glumica neće da uđe u kadar i da snima sa Branislavom Lečićem. To je bilo davno, pre devet deset meseci – skreće pažnju Irfan, koji je zatražio separate, odnosno, tih četiri, pet dana snimanja da vidi šta je to otprilike jer, kako kaže, čuo je za „Radio Milevu“ ali domaće serije inače ne prati.

– Kazao sam im da ne mogu da odlučim dok ne pozovem Leku telefonom i istog trenutka sam to i učinio i pitao ga: „Leko, da li ti znaš šta se događa“? Odgovorio je potvrdno, rekao da su i njemu javili i kazao mi: „Molim te, idi i sutra to što sam trebao ja da odigram uradi. Da produkcija ne bi bila u minusu, da se ne bi gubili dani snimanja, dok ne nađu glumca. Idi, odigraj to, molim te, a sve ostalo je moja stvar.“

Irfan kaže da on nije znao koja glumica je odbila da radi s Lečićem, sve do danas, kad je o tome saznao iz medija.

– Ja sam bio na smimanju i imao sam kadrove sa Olgom Odanović, sa Darom Džokić, tu je, naravno, bila i Anđela. Ja sam to snimio i nikad o tome sa Lekom više nisam pričao – kaže Irfan.

Za Anđelu kaže da je veoma talentovana, divna osoba i pre svega ćerka njegovih divnih kolega Branke Pujić i Dragana Jovanovića Gagija.

– Tako da ne mogu da ulazim niti u njenu odluku da ne uđe u kadar sa Lečićem, niti mogu da shvatim zašto se to pokrenulo kao pitanje 10 ili 11 meseci posle. Mene užasno brine da će duštvene mreže uništiti našu civilizaciju – kaže, dodajući da primećuje da su neke njegove kolege podržale Anđelu Jovanović. – Nekako sam shvatio da su to sve ista imena koja su skočila na Lečića i u trenutku kad je izvesna Danijela podnela krivičnu prijavu protiv Lečića za silovanje. Dakle, ista imena se ponovo pojavljuju u javnosti kao znak podrške Anđeli Jovanović. Nemam ništa protiv toga ali očigledno koriste društvene mreže ne bi li ponovo izrazili svoje mišljenje. Ja bih prvi izbrisao Lečića iz svog telefonskog imenika i nikad mu se više ne bih javio, a okrenuo bih i glavu kad bih ga video na ulici, prosto bi Lečić za mene bio moj bivši kolega kad bi crno na belo imao i tračak sumnje da je on to zaista učiniio ili da je pokušao da učini – ističe Irfan Mensur, upitavši na kraju zašto o svemu ovome ne pitamo i Olgu Odanović, Daru Džokić i druge glumice koje igraju u seriji „Radio Mileva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari