TV serijal o 150 godina postojanja Narodnog pozorišta 1Foto: Narodno pozorište

Povodom 150 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Beogradu RTS je od 21. novembra počeo da prikazuje dokumentarno-igrani TV serijal „NP u deset činova“.

Na serijalu koji će se emitovati svake srede na Drugom programu u 20 sati, više od pola godine radili su RTS i nacionalni teatar. U prvom „činu“, čiji je naslov „Prolog“, TV publika sinoć je mogla da sazna kako je nastala ideja da se sadašnja zgrada NP sagradi na nekadašnja tri turska placa kod Stambol-kapije na današnjem Trgu republike.

Serijal će se u sledećim epizodama baviti sudbinom srpskih glumica kroz sudbine Vele Negrinove i Zorke Todosić („Smrt prvakinje“), pripremama Nušićeve tragedije „Nahod“ (Nušićev „Nahod“), upravnicima NP („Tajna večera“), „Pozorišnim klubom“, „Slučajem Cvetković“ u kome se kroz priču o streljanju dva glumca prelama odnos posleratnih komunističkih vlasti prema ideološki nepodobnim umetnicima. Ostali „činovi“ imaju naslove: „Šekspirov san“ – posvećen je Šekspiru u NP kroz primere „Sna letnje noći“ u režiji Nikite Milivojevića i gostujuće produkcije Pitera Bruka, „Operska diva“ – kroz priču o Verdijevoj „Travijati“ govori o Beogradskoj operi, „Beli labud“ kroz Balet NP vodi uz pomoć najpoželjnije ženske baletske uloge – Odete iz Labudovog jezera“ Petra Iljiča Čajkovskog. Jedna od epizoda posvećena je i ljudima iza scene i zove se „Garderoberka“ kao „replika“ čuvene predstave Ronalda Hauarda „Garderober“.

Ovaj dokumentarno-igrani serijal sa naracijom „detektivskog“ istraživanja kroz arhivu NP, nastao je korišćenjem dokumentacije Muzeja pozorišne umetnosti, Muzeja NP u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS, Muzikološkog instituta SANU… To je, prema rečima reditelja Miška Milojevića, „mozaik sačinjen od medaljona iz istorije NP u kojoj se prepliće realno i fiktivno, sadašnje i prošlo, i u kome se pojavljuje 56 umetnika iz nacionalnog teatra na Trgu republike, kao i glumci iz drugih pozorišta. Narator u svih 10 epizoda je glumac Nebojša Dugalić.

– Istorija NP je istorija glumišta Srbije. Najveći izazov u radu na ovom TV serijalu bio je izbor materijala. Suočavajući se sa toliko događaja, ličnosti, pojava, fenomena… trebalo je da izaberemo one koje su televizične i da pri tome budu zanimljive gledaocu koji nije imao prilike da se do sada suoči sa NP u takvom formatu i provokativne za one koji poznaju NP. Verujem da je ta ravnoteža između poznate i nepoznate istorije NP uspostavljena u jednom ovakvom mogućem narativu – izjavio je za Danas na prvom predstavljanju serijala Nebojša Bradić, inače jedan od bivših upravnika i reditelj u NP.

On je prošle nedelje u Muzeju pozorišne umetnosti na poslednjoj promociji pred početak emitovanja serijala, izjavio da je imao dvostruki motiv za rad na ovom projektu – značaj samog jubileja i lični motiv, jer već 50 godina gleda predstave NP, čiji je upravnik bio u jednom periodu krajem 20. veka.

– Polazili smo od arhivskog materijala i autentičnih sećanja i njih zatim oblikovali u određenu žanrovsku formu u kojoj se narator sreće sa istorijskim likovima i zajedno sa njima istražuje određeni segment istorije Narodnog pozorišta – objasnila je Tamara Baračkov, dramaturg i scenarista ovog serijala, proces nastanka epizoda.

Autorski tim:

Kreator serijala: Nebojša Bradić. Dramaturg i scenarista: Tamara Baračkov. Reditelj: Miško Milojević. Producent: Nevena Stanojlović. Izvršni producent: Aleksandar Janković. Saradnici – scenaristi: Kristina Đuković, Dunja Petrović. Kompozitor: Božidar Obradinović. Scenograf: Miroslava Andrejević. Kostimografi: Suzana Gligorijević, Irina Mitrinović, Aleksandra Aleksandrić, Aleksandra Stošić Krstović. Direktori fotografije: Milan Grbić, Dejan Trajković, Nenad Cvetković, Periša Đinđić. Montažeri: Tihomir Dukić, Marko Tisovec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari