U Ateljeu 212 premijera predstave "Revolt" po drami slavne Alis Berč, u režiji Jovane Tomić: Poziv na žensku pobunu 1Foto promo Boško Đorđević /Atelje 212

Na Velikoj sceni Ateljea 212 „Mira Trailović“, u dve večeri, 23. i 24. decembra u 20 časova, premijerno ćemo gledati predstavu „Revolt“, po drami Alis Berč „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“, u režiji Jovane Tomić, koja je i regionalna praizvedba dela  slavne britanske spisateljice.

Tekst jedne od najangažovanijih autorki prevela je Radmila Radovanović, a njene junake igraju Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Aleksandar Vučković.

Pored dramaturga Dimitrija Kokanova u autorskoj ekipi ove predstave su i scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, koreograf Igor Koruga i kompozitor Luka Mejdžor.

U drami „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ Alis Berč se ogledno bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu. Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena, spisateljica čiji se komadi izvode na svetskim scenama nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.

U Ateljeu 212 premijera predstave "Revolt" po drami slavne Alis Berč, u režiji Jovane Tomić: Poziv na žensku pobunu 2
Foto promo Boško Đorđević / Atelje 212

Alis Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame dvadeset i prvog veka, a „Revolt“ će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku.

Dobitnica je značajnih pozorišnih priznanja – za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ dobila je nagradu Džoržd Divajn (George Devine) za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu; za inscenaciju njenog komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena je rediteljka Suzan Smith Belkburn nagradom.  Često sarađuje sa slavnim britanskom rediteljkom Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada.

Alis Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za hit serijale „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, koji su nastali prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi, i jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju „Naslednici“.

U Ateljeu 212 premijera predstave "Revolt" po drami slavne Alis Berč, u režiji Jovane Tomić: Poziv na žensku pobunu 3
Foto promo Boško Đorđević /Atelje 212

Revolt“ je treće predstavljanje rediteljke Jovane Tomić u Ateljeu 212 (režirala je drame „Biderman i piromani“ Maksa Friša i „Urnebesna tama“ Volframa Loca), a ovom predstavom jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije debitovaće na Velikoj sceni „Mira Trailović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari