U Beču o Nemanjićima 1

Multimedijalni program „Dolina kraljeva – epoha Nemanjića“ održan je u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ u Beču, 12. maja 2018. godine, u okviru „Susreta i razgovora“, prostorijama crkve sv. Save u trećem okrugu u prepunoj sali.

Ovog puta tema razgovora bila je epoha Nemanjića, o kojoj su govorili eminentni gosti i dobri poznavaoci teme . U programu su učestvovali: prof. Srđan Mijalković, Tanja Janković, filolog, Janja Todorović, književnica, Dušan Todorović, dizajner i prof. Svetlana Matić, navodi se u saopštenju za medije.

Muldimedijalni video projekat i prikazani kratki film , čiji je autor Dušan Todorović, bavi se ulogom najslavnije srpske dinastije i njenim značajem za državotvornu istoriju, kulturu, duhovnost i umetnost kod Srba. Izvanredan program upotpunilo je vizuelno i zvučno oživljavanje jednog od najbitnijeg istorijskog razdoblja, vladarske loze koja je stolovala Srpskim zemljama više od dva veka i dala jedanaest vladara koji su od Raških velikih župana, postali Kraljevi i Carevi, ali i Svetorodni Nemanjići.

Janja Todorović, autorka knjige „Anđeo pokajanja“ je u svom obraćanju posebno naglasila da nijedna država na svetu, osim Srbije, nije dala 12 vladara iz iste loze, koji su se pred smrt zamonašali, a potom su nakon smrti kanonizovani za svetitelje. „Nemanjići su dali identitet srpskom narodu. Zaveštali su srpskom narodu, identitet, državotvornost, crkvenost i zadužbinarstvo. Zemlju su učinili nezavisnom. Jedini su gradili zadužbine i van granica svoje zemlje: u Dalmaciji, na Svetoj Gori, Palestini… Srbi su narod koji voli svoje Nemanjiće, a Sveti Sava je duhovna svetlost Srba. On ima univerzalnu dimenziju. Pet naših manastira, koje su sagradili Nemanjići, su svetska kulturna blaga, pod zaštitom UNESKO-a.“, zaključila je književnica Todorović, saopšteno je.

Tatjana Janković, filolog iz Beograda, koja je u okviru ove posete održala i čas kaligrafije polaznicima „Prosvjetine škole srpskog jezka“ je u svom obraćanju istakla: „Ova putujuća izložba ima tematski okvir i temu Nemanjići, koja je kao i brojno srpsko književno blago, zapostavljena. Sveti Sava je bio vizionar i znao je koja je važnost knjige, pa se u njegovo vreme pisalo na pergamentu u manastirskoj prepisivačnici. U Hilandarskoj riznici ima preko 11 000 strana pisane rukom. Naš zadatak je da osvetlimo značaj zapisa u srednjem veku, a na nama je da snosimo ličnu odgovornost za ono šta pišemo i kako govorimo. Naš srpski narod ima sjajnu prošlost, zakone i crkvenu istoriju“.

Kako se navodi u saopštenjuz kao malo iznenađenje, prof. Mijalković, predsednik Društva je istakaoda će se Dr Vjeri Rašković, doajenu srpske kulturne scene u Beču i jednoj od utemeljivača „Prosvjete“ uručiti Povelja „Prosvjete“ 16. juna , za doprinos u radu Društva na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Dr Vjera Rašković Zec, se u svom obraćanju prisutnima, posebno zahvalila Dr Zorici Mijalković kao najhumanijem lekaru u Beču, Srđanu Mijalkoviću i „Prosvjeti“ koji su uz književnost kojom se bavi bili spas za sve , kako je rekla, njene životne traume.

Nakon oficijelnog dela programa nastavljeni su razgovori uz potpisivanje knjiga.

Tanja Janković je sutradan u nedelju održala radionicu kaligrafije za decu, polaznike „Prosvjetine škole srpskog jezika“, koja je izazvala veliko interesovanje i oduševljenje prisutnih mališana, ali i brojnih odraslih prijatelja našeg jezika i ćirilice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari