U "Carstvu mraka" glumci odvojeni od publike 1Foto: Mirjana Janković

Na sceni „Raša Palović“ Narodnog pozorišta u Beogradu sutra će premijerno biti izvedena drama Lava Nikolajeviča Tolstoja „Carstvo mraka“ u režiji Igora Vuka Torbice.

U direkciji Drame NP ne kriju zadovoljstvo što ovu godinu premijerno otvara „remek-delo dramske klasike“ u Torbičinom konceptu i produkcijskim zahtevima koji, između ostalog, „glumce potpuno odvajaju od publike“.

– Za ovakav pristup postoje konceptualani i umetnički razlozi. Pričamo priču o „nevidljivim ljudima“, onima koji stižu u javnost na stranicama novina i to onda kad je kasno, oni koje ne smatramo svojim civilizacijskim krugom – delom porodice i prijateljima. Silno sam želeo da odvojim glumce od publike – oni publku ne čuju i ne vide – igraju samo za sebe – rekao je juče na konferenciji za novinare Igor Vuk Torbica o svojoj prvoj režiji u NP.

Osim režije on potpisuje i adaptaciju Toltojeve drame u saradnji sa Tijanom Grumić, koja je zajedno sa Molinom Udovički Fotez uradila dramatizaciju. Torbica kaže da „adaptacija u velikoj meri ne narušava osnovnu strukturu Tolstojevog dela osim samog kraja – Tolstojeva drama je malo premontirana i psihološki utemeljena u današnjici“.

„Carstvo mraka“ je uz „Plodove prosvete“ i Živi leš“ deo dramaturškog nasleđa Lava Tolstoja, koje predstavlja njegova najprikazivanija dela kako u Rusjiji tako i na najvažnijim svetskim pozorišnim scenama. Teatrolozi ističu da je Tolskoj bio poznat po negiranju umetnosti viših slojeva, pogotovo na Zapadu i da je pridavao veći značaj pučkom pozorištu. Dramu za narod „Carstvo mraka“ napisao je 1886, inspirisan istinitim događajem iz ruske provincije – slučujem čoveka koji je na dan svadbe svoje kćeri javno priznao sve zločine koje je počinio i tražio iskupljenje grehova. Komad je bio zabranjen sve dok pisac nije pristao da u nastrašnijim scenama dopiše alternativu. Premijerno izveden 1895. na sceni Književno-umetničkog kružoka u Sankt Peterbugu, a potom u Aleksandrinskom i Malom tetaru u Moskvi.

Beogradska premijera „Carstva mraka“ u prevodu Jovana Maksimovića bila je 18. decembra 1904, u režiji Čiča Ilije Stanojevića, koji je igrao i glavnu ulogu. Obnovljan je posle Prvog svetskog rata, a poslednja produkcija 1928, povodom 100. godišnjice rođena Lava Tolstoja, imala je samo četiri izvođenja.

Željko Hubač, direktor Drame NP, kaže da se na premijeri najavljenoj za 24. marta radi žestoko – „reditelj i glumci su uzajamno omađijani“, probe traju do kasno u noć što bio razlog da je jučerašnja konferencija za novinare, na koju reditelj kasnio, bila bez glumaca.

U predstavi igraju: Olga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus, LJubomir Bandović, Anastasija Mandić, Nebojša LJubišić, Ivan Đorđević, Nikola Vujović, Ivana Šćepanović, Jelena Blagojević, Novak Radilović. Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Marina Vukasović Medenica, a kompozitori Nenad i Alen Sinkauz.

Igor Vuk Torbica 2013. je diplomirao na Katedri za pozorišnu i radio režiju FDU u klasi Alise Stojanović. NJegova diplomska predstava Nušićev „Pokojnik“ deo je repertoara JDP u kome je režirao i „Razbien Krčag“ , a potom se rediteljski oprobao i u Kranju (“Ožalošćena porodica”) i Zagrebu – Gaveli (“Priče iz bečke šume”) i Zagrebačkom kazalištu mladih ( “Hinkeman”). Dobitnik je više pozorišnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari