U čast nagrađenih, na 32. Festivalu “Dani Zorana Radmilovića” odigrana predstava zaječarskog pozorišta “Čehovljeva soba, sezona prva” 1Foto: Pozorište Zoran Radmilovic

U čast nagrađenih, na 32. Festivalu “Dani Zorana Radmilovića” odigrana je predstava zaječarskog pozorišta  “Čehovljeva soba, sezona prva” po motivima Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, koji je i reditelj predstave.

Prema rečima reditelja, zajedno sa zaječarskim glumcima iskrojen je jedan novi Čehov, a sa scene je timsko, grupno, ekipno prosleđeno do publike ,,što je više moguće njegove nežnosti, grubosti, šale, apsurda, satire, farse, duboke emocije, svega onoga što se u izabranim pričama krije. I možda još nešto, što se pojavilo usput, tokom druženja i rada.”

Očekivanja reditelja su ispunjena i zaječarska publika je u potpunosti pristala na ovo ponuđeno putovanje kroz devet sasvim različitih krugova života Antona Pavloviča.

Večerašnja predststava igrana je u čast nedavno preminulog glumca zaječarskog teatra, Predraga Peđe Grbića. Moderator okruglog stola prof dr Nenad Novaković rekao je da je ovo jedan od najboljih festivala u poslednjih deset godina.

Nagrada „Zoranov brk“ pripala je mladoj glumici zaječarskog ansambla Mariji Stanković.

“Moja karijera je u usponu, a ovo je već druga nagrada za ulogu u “Čehovljevoj sobi“. Prvu sam dobila na ovogodišnjem Joakimu, i moram reći da mi je izuzetna čast što su meni pripale. Mislim da još uvek nisam svesna veličine ovih nagrada, i da ću to polako vremenom tek da otkrivam. Ova predstava mi jako znači, i utoliko mi je draža jer me podseća na kolegu Peđu Grbića, u kojoj on i dalje živi.“ rekla je Marija Stanković.

Glumac Miloš Tanasković, koji je rekao da je kroz razgovore sa ljudima iz sveta pozorišta saznao da ovakav Čehov u Begradu ne postoji:

“Opšte poznata priča je da je jako teško raditi i režirati Čehova. U svakom Čehovljevom delu je podnaslov komedija. Ali mi to tako shavatamo ozbiljno. Ja sam Čehova i u prvoj godini akademije igrao ozbiljno. Kada smo se našli sa rediteljem Nikolom Zvišićem i pričali šta bi mogli da radimo, došli smo na ideju da to bude Čehov i njegove priče. Priče smo birali po nekom senzibilitetu samih glumaca. Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa svim ovim ljudima i napravili smo prvu sezonu. Ono što smo se dogovorili je da 2025. godine radimo drugu sezonu, i tome se izuzetno radujem .“ istakao je Miloš Tanasković

“Prvobitno je trebalo da bude manji broj priča, ali je bio ceo ansambl na čitanju i na kraju  je reditelj Nikola Zavišić rekao-nećemo da izbacimo nijednu priču. Niko nije izostavljen, ovde maltetene igra ceo ansambl i to je doprinelo toj jedinstvenosti koju osećamo dok igramo ovu predstavu“ naglasio je glumac Vujadin Milošević.

Kako se čulo na okruglom stolu, i u predstavi smo videli glumce koji, plešu, sviraju, pevaju, pa se tako i nameće pitanje šta današnje savremeno pozorište traži od glumca i da li je to možda postalo pomodarstvo.

“Mislim da su sredstva glumačka već viđena. A pošto je bitno da se ispriča priča, imamo tu potrebu da kroz lepezu sredstava na što verodostojniji način ispričamo to što imamo.  Tako ste i videli glumce koji pevaju, igraju, govore. Nije bitno na koji način, ali je važno da glumac donese emociju , prenese ideju i izazove reakciju kod publike. Ona kako smo osetili i videli nije izostala ni danas na zatvaranju ovog velikog Festivala”, rekla je obraćajući se novinarima,  glumica Ana Bretšnajder.

Ovaj pozorišni komad zaječarskog teatra osvojio je značajna priznanja na ovogodišnjem 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, održanom juna meseca u Zaječaru. Glumačkom ansamblu i autorskom timu pripala je specijalna nagrada Festivala, Miloš Tanasković. proglašen je za najboljeg glumca, a Marija Stanković za najbolju mladu glumicu 59. Joakima.

Pored  pomenutih glumaca u predstavi još igraju: Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Nataša Petrović, Jelena Rajić i Sanja Nedeljković.

Bend predstave čine glumci : Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder, Jelena Rajić, Marija Stanković, Ivana Bartunjek i profesor gitare, direktor zaječarske muzičke škole, Milan Mitić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari