U Dadovu počeo Šesti dečiji festival KROKODIL 1

U Omladinskom pozorištu Dadov danas počeo Šesti dečiji festival KROKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK – Obrazovanje i kultura. Ovaj festival književnosti i ilustracije za decu u prvi plan stavlja kulturu čitanja i odgajanje nove čitalačke publike.

Šesti KROKODOKODIL će trajati do kraja juna 2019. godine. Tekst glavne predstave pod nazivom „U tuđim patikama“ napisala je Jasminka Petrović, pisac za tinejdžere i pripovedač. Ovaj komad, u režiji Vladana Đurkovića, igra ansambl pozorišta Dadov. U narednim mesecima predstava će, kako najavljuju organizatori, proputovati celu Srbiju, kako bi predstavila uzbudljiv i fantastični svet, stvoren tako da istovremeno zabavi i edukuje, te angažuje mališane iz udaljenih naselja, manje razvijenih ili prigradskih naselja velikih gradova – svih mesta u kojima nedostaje kontakt sa savremenim kulturnim sadržajem.

U skladu sa nazivom predstave je i tema ovogodišnjeg KROKODILA – poštovanje različitosti. Ideja je da se kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine. Reč je o knjigama: „Riko, Oskar i tajanstvene senke“ nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela u izdanju „Odiseje“, strip noveli „Superuvce“ Sisi Bel, čiji je izdavač „Čarobna knjiga“, „Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija, koji je objavio Urban Reads i „O mačkama, notama i bubama“ Jasminke Petrović u izdanju Kreativnog centra.

Ova tema osim kroz književnost za decu i predstave biće razmatrana i na nekoliko radionica i predavanja za odrasle. Prvi program za odrasle najavljen je za ponedeljak, 15. oktobar, u Krokodilovom Centru za savremenu književnost pod naslovom „O dugmetu, zlogonjama i sreći“. O tome kako se različitost prihvata u našem društvu razgovaraće: autor knjige „O dugmetu i sreći“ Jasminka Petrović, direktor Kreativnog centra LJiljana Marinković, producent filma „Zlogonje“ Jovana Karaulić iz producentske kuće „Akcija produkcija“ i Marko Manojlović, scenarista ovog filma snimljenog po motivima knjige „O dugmetu i sreći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari