U Hali 1 samo profesionalni izdavači 1Beogradski sajam Foto: Wikipedia

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) uputilo je javni protest zbog „odluke Odbora 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga da izdavačkim kućama Karpos i E-books naknadno promeni poziciju štanda, čime ih je izložio diskriminaciji“.

UPIS „zahteva da ovi izdavači zadrže svoju prvobitnu poziciju štanda i da se odgovorna lica Beogradskog sajma kao i Odbora Sajma knjiga u roku od dva dana javno izvinu Karposu i E-booksu na uznemiravanju i obrazlože način na koji je odluka doneta“, navodi se u saopštenju, koje je potpisao predsednik UO Upisa Zoran Hamović.

Posle prve podele štandova izdavačima učesnicima predstojećeg 63. Međunarodnog sajma knjiga, sajamski odbor najveće manifestacije knjige u Srbiji naknadno je odlučio da prostor Karposa i E-booksa na prstenu Hale 1 da Srpskoj radikalnoj stranci.

Zoran Hamović izjavio je za Danas da je „prema propozicijama Beogradskog sajma knjiga, Hala 1 namenjena samo profesionalnim izdavačima, dok izdavaštvo SRS kao prirepak političke stranke tu nema šta da traži“. Hamović smatra da se iza ponašanja Odbora sajma knjiga krije „politička poruka“. On najavljuje da će, ukoliko zahtevi UPIS-a ne budu ispunjeni, ovo udruženje preduzeti dalje korake.

U Karposu su prihvatili drugi štand koji im je ponuđen, kako kažu, po principu „uzmite ili ostavite“. Predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović, između ostalog, tvrdi da „nijedan izdavač nema tapiju na mesto izlaganja“. Prema njegovim rečima, Velika Srbija zapravo je tražila mesto u areni Hale 1, ali ga nije dobila.

Izdavačku delatnost SRS, što se može videti na sajtu radikala, čine knjige Vojislava Šešelja i drugih srodnih autora, kao i časopisi Velika Srbija i Srpska slobodarska misao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari